Bergtagen, del 1 i Järvhöga-trilogin

Stegrande spänning och tätnande mystik samtidigt som alltfler hemligheter avtäcks i den lilla jämtländska orten Järvhöga. Ännu en gång har Camilla Sten lyckats skriva en bok som är helt omöjlig att lägga ifrån sig.

Järvhöga är en fiktiv ort djupt inne i Jämtlands skogar. Här är det allmänt känt att pojkar och män ibland går ut i skogen och försvinner. Julia har alltid bott i Järvhöga och är van vid att höra detta.

I Järvhöga finns en internatskola, Järvhöga läroverk, som varit stängd sedan en händelse för många år sedan. Nu har den nyöppnats och där går till stor del ungdomar från rika Stockholmsfamiljer. Ortsborna går på det lokala gymnasiet.

Markus försvinner

Men så försvinner en pojke igen. Det är en av läroverkskillarna, Markus. Julia och bästa kompisen Astrid går tillsammans med läroverkseleven Emil med i ett sökuppbåd men de får avbryta efter ett fynd.

Kort därefter möter Julia Emil igen när hon arbetar extra på ortens hotell. Emil ska träffa Markus föräldrar men samtalet slutar abrupt. Efter att Emil berättat för Julia om hans känslor för Markus så börjar de tillsammans nysta i Järvhögas historia och varför Markus försvunnit. Till deras hjälp kommer även polisen Daniel vars lillasyster gått i parallellklass med Julia.

Ungdomarna upptäcker alltmer av bakgrunden till alla underliga försvinnanden och händelserna eskalerar fram till dess att även Emil och Julia håller på att råka riktigt illa ut.

Spänning och folktro

Det var med höga förväntningar jag öppnade denna bok och de kom verkligen inte på skam. Här finns spänning och folktro i en lyckad mix samtidigt som man lär känna huvudpersonerna och sympatiserar med dem. Allteftersom handlingen drivs framåt blir det svårare att pausa i läsningen och jag väntar spänt på nästa del i den planerade trilogin. För den som vill läsa mer av Camilla Sten rekommenderar jag även Havsfolket-trilogin som börjar med Djupgraven. Även där har folktron en viktig plats i handlingen.

Havsfolket, trilogi

 1. Djupgraven

  By: Sten, Camilla
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Hcg
  Available as: Book
 2. Sjörök

  By: Sten, Camilla
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Hcg
  Available as: Book
 3. Mareld

  By: Sten, Camilla
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Hcg
  Available as: Book

Fler tips från Annelill

Audience:

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Monday, November 2, 2020