Bibbloredaktionen delar ut Norr-belpriset i litteratur 2018.

Detta år blev det rättegång och tomma stolar istället för Nobelpris i litteratur. Men vi behöver ingen akademie, för det kan vi göra själva!

Mikael Niemi

Född: 13 augusti 1959 i Pajala.

Han är utbildad el- och teletekniker. 1977 flyttade han till Luleå och har bland annat jobbat som lärarvikarie och inom verkstadsindustrin. Och hela tiden skrev han.
I slutet av 1990-talet återvände Mikael till Pajala. Hans mormor är same och fadern tornedaling. Dessa rötter i två minoriteter har gett honom såväl styrka som inspiration.
År 2000 fick han inte bara Augustpriset utan även Tidningen Vi:s litteraturpris och valdes till årets Norrbottning. Han har också tilldelats Rubus Arcticus, Norrbottens läns landstings kulturstipendium, 1999.
(Text från databasen "Norrbottensförfattare")

Motivering: "För att med poesins andetag ha slungat den norrbottniska berättarandan mellan rymdens yttre gräns och myrarnas djup." 

Lilian Ryd

Född: 8 november 1949 i Vuollerim.

Efter studenten i Boden var hon au pair i England ett år och fortsatte sedan till Uppsala och tog en fil kand – examen i engelska och franska, för att sedan gå vidare till Journalisthögskolan i Stockholm. Hon arbetade som journalist på nyhetsbyråer och tidningar, både i Stockholm och som frilans i Japan, fram till 1987.

Lilian fick Jokkmokks kommun kulturstipendium 1996 för Kvinnor i väglöst land. Hon fick också pris för den boken av Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.

Motivering:

Audience:

Tags:

Written by: Ulrika Persson Wednesday, October 9, 2019