Bibbloredaktionen delar ut Norr-belpriset i litteratur 2018

Detta år blev det rättegång och tomma stolar istället för Nobelpris i litteratur. Men vi behöver ingen akademi, för det kan vi göra själva!

Fyrveri i blått och vitt

Texterna kommer från databasen Norrbottensförfattare  och motiveringarna har Bibbloredaktionen skrivit. Vi har tagit oss friheten att utse fyra vinnare.

Mikael Niemi

Född: 13 augusti 1959 i Pajala.

Motivering: "För att med poesins andetag ha slungat den norrbottniska berättarsjälen mellan myrarnas djup och rymdens yttre gräns."

Han är utbildad el- och teletekniker. 1977 flyttade han till Luleå och har bland annat jobbat som lärarvikarie och inom verkstadsindustrin. Och hela tiden skrev han.

I slutet av 1990-talet återvände Mikael till Pajala. Hans mormor är same och fadern tornedaling. Dessa rötter i två minoriteter har gett honom såväl styrka som inspiration.

 1. Koka björn

  By: Niemi, Mikael
  Language:
  Swedish
  Available as: E-book
Show more...

Andrea Lundgren

Född: 19 september 1986 i Boden

Motivering: "För den pregnanta förmågan att på ett animaliskt sätt skildra såväl en omanlig värld som en tung och besjälad natur."

Hon har vuxit upp i Boden och tog också sin studentexamen där, på musikestetiska programmet.

I princip har hon alltid skrivit. Tidigare tog dock musicerandet stor plats i hennes liv. Skrivandet blev allvar först då hon av en slump flyttade till Stockholm. Där förvånades hon över hur självklar prosan kändes som estetiskt uttrycksmedel och var därmed fast.

Andrea Lundgren försöker att lära sig överluleåbondska samt att spela dragspel. Hon drömmer om att flytta ut i skogen, men bidar sin tid.

 1. Nordisk fauna

  Subtitle: noveller
  By: Lundgren, Andrea
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Hc.016
  Available as: Book
Show more...

Lilian Ryd

Född: 8 november 1949 i Vuollerim.

Motivering: "För att med dokumentationens mödosamma metod sammanfogat och berättat på ett roande och oroande vis om den nordliga människan."

Efter studenten i Boden var hon au pair i England ett år och fortsatte sedan till Uppsala och tog en fil kand – examen i engelska och franska, för att sedan gå vidare till Journalisthögskolan i Stockholm.

Hon arbetade som journalist på nyhetsbyråer och tidningar, både i Stockholm och som frilans i Japan, fram till 1987. Då hade hon inspirerats av brodern Yngve Ryds arbete med att dokumentera timmerkörning och jägarliv i Norrbotten. ”Det borde göras en bok om kvinnor”, tänkte hon. 

Show more...

Ann-Helén Laestadius

Född: 3 december 1971 i Kiruna.

Motivering: "För ett allmänmänskligt identitetssökande med rottrådarna i Sapmi som riktar sin stadiga blick mot såväl ung sms-kärlek såsom gruvans ångestskapande skälvningar."

Hon är uppväxt i Kiruna och hon flyttade därifrån vid 27 år ålder. Hon bor nu i Solna.

Sedan 1990 har hon arbetat som journalist på många tidningar, bland andra Norrländska Socialdemokraten, Aftonbladet, Expressen och Stockholms city. Utöver skönlitteratur har Ann-Helén Laestadius skrivit reportageboken Bromsgatan. Vi som bodde på gårdarna (2014) om det första kvarteret som ska rivas i Kiruna inför stadsomvandlingen. I boken intervjuar hon de människor som bott på gårdarna, deras minnen och känslor.

Nu frilansar Ann-Helén Laestadius som journalist och varvar dessa perioder med att skriva böcker och att föreläsa.

 1. Vinterkväll

  By: Laestadius, Ann-Helén
  Language:
  Swedish
  Published: 2020
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book
Show more...

Bibblo Tipsar om Norr-belprisvinnarna.

 1. Kyrkdjävulen

  By: Niemi, Mikael Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Gillar du att läsa böcker med övernaturliga inslag? Vill du ha en lättläst bok som utspelar sig i Tornedalen? Vill du ha en bok som kan ge dig rysningar? Det här är en bok som passar in i samtliga fall.

 2. Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna

  By: Ryd, Lilian Review by: Hilkka Horsma, Malmbergets bibliotek

  I den här intressanta och lättlästa boken lyfter Lilian Ryd fram olika aspekter på det samiska sättet att tänka och leva, mellan partierna med de intervjuades berättelser. Om platser och namnskick, helger och högtider och mycket annat. Boken innehåller också många fina fotografier.

 3. I tunga vintrars mage

  By: Lundgren, Andrea Review by: Hilkka Horsma

  Jag måste erkänna – jag var skeptisk till den här boken från början. Tänkte att den nog är lite tråkig. En dyster barndomsskildring där det inte händer något. Men jag blev golvad direkt!

 4. Pimpelfiske

  By: Laestadius, Ann-Helén Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Äntligen en bok för alla barn i Norrbotten som växer upp med isen som extra landområde!

 5. Koka björn

  By: Niemi, Mikael Review by: Yvonne M Nilsson

  ”Prosten ögnade igenom mina anteckningar och lade dem sedan i sin rockficka. Tysta stod vi där och försökte återfå lugnet. Jag kände mig skamsen, och märkte att prosten kände detsamma. Vi hade trätt över en gräns. Försiktigt blåste han ut ljuslågan vid hennes huvud.”

 6. Tusen år i lappmarken

  By: Cramér, Tomas Review by: Jan Olofsson

  Tacitus berättade om dem. Egil Skallagrimsson berättade om dem. Tusen och åter tusen dokument och berättelser vittnar om dem. Ändå är samernas historia ganska okänd för de flesta och omspunnen av många myter. Här punkteras många av dessa.

 7. Glupahungern

  By: Lundgren, Andrea Review by: Hilkka Horsma

  Vilken fascinerande släktsaga det här är, som griper tag och håller fast ända till slutet! Allt utspelar sig i en fiktiv by i Luleälvens närhet i det norrbottniska inlandet.

 8. Tio över ett

  By: Laestadius, Ann-Helén Review by: Gunilla Almqvist

  Larmet på telefonen väcker henne varje natt klockan tio över ett. Hon hinner kolla att överlevnadsväskan står beredd under sängen, sen kommer mullret. Ska hon hinna rädda sin familj?

 9. Svålhålet

  By: Niemi, Mikael Review by: Hilkka Horsma

  Är du kräsmagad? Då bör du kanske läsa den här boken med ena ögat stängt,men läs den ändå, för de här science fiction-berättelserna är stundtals sanslöst roliga! Kasta dig ut i äventyret, spring till närmsta bibliotek och låna ett exemplar av Svålhålet!

 10. Bara dra

  By: Laestadius, Ann-Helén Review by: Yvonne M Nilsson

  ”Johannes vet inte exakt när han bestämde sig för att det fick vara nog. Kanske var det efter självmordet. Det var inte första gången som någon i hans ålder tog livet av sig. Det hände allt för ofta.”.