Blåst på sommarvind

Äntligen har han kommit med en ny bok! En fantastiskt, humoristisk, kriminell historia utan våld men med en massa olika klurigheter och oväntade vändningar.

Ulf Leo (63 kg irländsk varghund), Kenneth Lind och John Frithiof Gary Sven Mattsson, även kallad Svenne, är tillbaka.

Doktor Björn Bertilsson är i desperat behov av pengar, hans älskade hus är på väg till kronofogden och tiden för uppskov är förbi. På Hvidtfeldska gymnasiet i Göteborg där doktor Bertilsson har studerat i unga år hänger lösningen till alla ekonomiska problem, nämligen målningen Ute blåser sommarvind, ett mästerverk av Carl Larsson.

Det är här Svennes och Kenneths talanger kommer in i spelet. Svenne med sina kunskaper om olika säkerhetsanordningar gällande offentliga byggnader och Kenneth den oöverträffade låsexperten. Dock finns det en ganska stor hake i operationen, verket är elva meter långt och tre meter högt! Att de dessutom har att göra med försäkringsutredare Karolina Jonssons skarpa hjärna är ingen lek.

Parallellt med utredningen av stölden av Carl Larssonmålningen jobbar Karolina med en påstådd stöld av Bengt Lindström-målningar (Bengt Lindström har bland annat utsmyckat dammluckorna på Akkats kraftstation i Jokkmokks kommun). Ett smått osannolikt samarbete med Karolina gör att Svenne Mattsson får ge sej ut i Europa för att få värderat dessa målningar plus en vacker statyett.

Jag fullständigt älskar hans kriminella romaner!

Tre Böcker Förlag, 2015.

Audience:

Tags:

Review by: Gunilla Almqvist Friday, March 25, 2016