Bland män och får

En stillsam, stark film med fantastisk miljö. Jag har bara två ord att säga: se den!

En av de bästa filmer jag sett i mitt sextioåriga liv – se den du också!

Bröderna Gummi och Kiddi bor grannar i en avlägsen isländsk by där byagemenskapen är stark – men de har av okänd anledning inte pratat med varandra på 40 år. Deras enda kommunikation består av att fårhunden springer mellan bröderna med meddelanden, eller att de är på samma möten i byn.

Varje år hålls en prestigefylld tävling om vem av fårfarmarna som har bästa baggen och det här året är inget undandag – och Kiddi vinner, Gummi blir tvåa. När Gummi hittar ett dött får på Kiddis mark inser han att något inte står rätt till och han börjar undersöka den vinnande baggen och upptäcker något som kan bli en katastrof för hela byn om det han misstänker stämmer – men Kiddi tror att brodern drabbats av avundsjuka och söker upp honom en natt – berusad och försedd med ett gevär.

Trots det jag beskrivit ovan är detta en stillsam, stark film med fantastisk miljö, det är kargt och grått - och det är nästan så jag kan känna lukten av fåren och fårhusen, känslan av det snöblandade regnet och doften av snön.

Filmen hade premiär i Sverige i april 2016.

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Wednesday, February 8, 2017