Världen börjar precis där vi står. Bok & Bild 2017 ger plats åt berättelser i bild och ord från det fjärran och det nära, från kartans vita fläckar i medielandskapet och från vår egen värld.
Musik, teater och lyrik inleder
Bok & bild inleds på fredagen med berättarkväll. Skådespelaren och regissören Gunnar Eklund från Umeå besöker oss med Föreställningen om Torgny Lindgren eller Man skall icke vara återhållsam när man ljuger. Dessutom deltar poeterna Bruno Öqvist och David Väyrynen med sång, musik och lyrik. En separat konsert med Mattias Alkberg, aktuell med albumet Åtminstone artificiell intelligens, avslutar kvällen.
Kokade björnar och skräck på vårdhem
På lördagen får vi bland annat möta Mikael Niemi som nyligen utkom med den kritikerrosade romanen Koka björn, en mordhistoria med naturens skönhet och ordens kraft som bärande element.
Boken utspelar sig år 1852 i byn Kengis. En piga försvinner oförklarligt och hittas senare död i en mosse. Folket tror att en björn har tagit henne och beger sig ut på jakt. Men prosten Lars Levi Laestadius befarar att en långt värre dråpare går lös, en ondska som hotar både folk och den religiösa väckelsen.
En annan sorts ondska berättar Mats Strandberg om i sin roman Hemmet. I den flyttar Joel hem till sin födelseort för att ta hand om sin dementa mamma. När mamman flyttar in på ett boende, försämras hennes tillstånd snabbt. Det tycks vara något mer än demens som har slagit klorna i hennes hjärna, något som vet saker som andra önskar vore glömda. Mats Strandberg återkommer i en programpunkt på söndagen tillsammans med illustratören Sofia Falkenhem. Tillsammans har de skapat de omtyckta barnböckerna om Frank som blir ett monster när han fyller 9 år.
Kultur med rötterna i Sapmi
För 100 år sedan hölls det första samiska landsmötet i Trondheim. Jubileumet uppmärksammas under Bok & Bild i ett antal programpunkter. I konsthallen får exempelvis vi ta del av samiska konstnärer, deras verk och berättelser. Hos Tomas Colbengtson är uppväxten i Björkvattnet utan för Tärnaby en av inspirationskällorna. Hans konstverk lyfter även fram naturen samt viktiga historiska och samtida skeenden i den samiska kulturen.
Även Monica Edmondson hämtar inspiration från sin närmiljö. I Tärnaby är den samiska kulturen en kreativ och levande del av samhället, något som återkommer i Monica Edmondsons konstnärliga uttryck. Hennes glaskonstverk skapas genom en serie tidskrävande arbetsmoment, vilket ger ett unikt uttryck med starka rötter i den samiska slöjdtraditionen. Monica Edmondson har även gett ut en boken 100 Migratory som är skriven på lulesamiska, engelska och svenska. Boken bär samma namn som ett av hennes glas- och bildinstallationsprojekt.
Fristad Luleå och yttrandefrihet
I bibibliotekets entré hålls ett samtal mellan Tesfagiorgios Habte Kelati från Eritrea, Luleå första fristadsförfattare och Tsegay Mehari, eritreansk författare, bosatt i Boden. Organisationen Icorn, International Cities of Refuge Network, har sedan 2006 hjälpt konstutövare att hitta en temporär fristad. Organisationen har drygt 60 städer över hela världen i sitt nätverk. 19 av dem ligger i Sverige, varav Luleå är den nordligaste.
Cecilia Hansson, författare och kulturjournalist, har skrivit boken Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa vilken är en påminnelse om att yttrandefriheten hotas också nära oss. Boken handlar om hur konservativa och högerpopulistiska krafter påverkar vårt samhälle på alla plan, så även konst och kultur.
Det här och mycket mer kommer att hända när Bok & Bild bjuder in världen på Kulturens hus, Luleå. Och naturligtvis delas Erik Lindegrenpriset och Lilla Erik Lindegrenpriset ut under festen.
”Prosten ögnade igenom mina anteckningar och lade dem sedan i sin rockficka. Tysta stod vi där och försökte återfå lugnet. Jag kände mig skamsen, och märkte att prosten kände detsamma. Vi hade trätt över en gräns. Försiktigt blåste han ut ljuslågan vid hennes huvud.”
Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.