Bokklubben vid livets slut

Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något undantag.

Fastän han har en nära och varm relation till sin mamma Mary Anne Schwalbe märker han att det bär emot att tala helt öppet om alla känslor som kommer upp till ytan, under hennes två år långa sjukdomstid.

Mary Anne får i november 2007 diagnosen långt framskriden bukspottskörtelcancer. Förutom det vanliga umgänget med sina föräldrar börjar Will Schwalbe följa med sin mamma på olika läkarbesök och cancerbehandlingar som ofta är tidskrävande historier. Under dessa timmar på sjukhuset bildas deras bokklubb, något som bara de två är medlemmar i.

Om sig själv

Både mor och son är sedan tidigare entusiastiska läsare och pratar mycket om litteratur med varandra, nu bestämmer de gemensamt vilka böcker de ska läsa så att de kan tala om boken efteråt. Det är en salig blandning av böcker, nytt och gammalt om vartannat. När de samtalar om böckerna, vilka gestalter och stycken i texten de fäste sig vid, är det samtidigt ett indirekt samtal om dem själva.

Den här biografin förmedlar verkligen hur fantastiska böcker är! Du kan lära känna helt nya världar. Få nya insikter om dig själv och andra, känna igen dig genom andra människors upplevelser, få bekräftelse på dina känslor och inte minst få avkoppling från din vardag när du läser.

Hyllning till älskad mamma

Samtidigt som man får följa Mary Annes kamp mot cancern och får glimtar av alla böcker de läser under tiden, berättar Will Schwalbe sin mors levnadsöde. Hon var en stark kvinna som kämpade för alla svaga i samhället, inte bara i hemlandet USA utan också på många andra platser över hela världen. Ända fram till hennes död i september 2009 arbetade hon intensivt med ett projekt som byggde upp bibliotek i Afghanistan.

Det här är en ömsint och uppriktig hyllning till en älskad mamma, men också en hyllning till litteraturen och livet självt. Jag tänkte mycket på min egen mammas död och den sista tiden vi fick med varandra, under den här läsningen. Jag läste högt för henne när hon inte längre orkade läsa själv. Trots att boken handlar om sjukdom och död är det en hoppingivande bok.

Boken finns också som ljudbok Mp 3, inläsare Björn Granath. Den finns även som ljudbok på CD.

Boken finns att båda läsa och lyssna på som e-bok.

Om du är användare på Legimus finns den för direktnedladdning.

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Friday, April 28, 2017