Boktjuvarna

Att kontrollera vad folk läser är också ett sätt att kontrollera deras tankar. Att lära sig mer om sin fiende är också ett sätt att finna vägar att utplåna denne.

Anders Rydells Boktjuvarna handlar om bibliotek, privata som offentliga, som före och under andra världskriget plundrades av nazisterna.

Det är en historia om makten över människans tankar, men också om hur de olika nazistiska organisationerna använde böcker, protokoll och brev för att stärka sin egen stat och utplåna motståndet. Det var många böcker i det nationalsocialistiska Tyskland som brändes offentligt i bål, där varje bok kunde få en motivering till varför just den kastades in i elden. Men många böcker hamnade också på olika ställen för att man skulle lära känna fienden, omskapa historien och ta makten över människornas tankar.

Det är också en historia om efterdyningarna av plundringarna som äger aktualitet in i våra dagar, speciellt när det gäller de böcker och arkiv efter krigsslutet som hamnade i det forna Sovjetunionen. En mycket läsvärd bok, med andra ord!

Norstedts, 2015

Tags:

Review by: Kristian Priemel Wednesday, December 30, 2015