Bränn alla mina brev

”Några dagar under den heta försommaren 1932 uppstår en förbjuden kärlek. Insatserna är höga, passionen är på liv och död. Den inleds med ett försiktigt samtal en sen kväll på Sigtunastiftelsen och slutar i ett mordförsök två veckor senare.”.

För att försöka rädda sina relationer och förstå den egna inneboende ilskan besöker Alex Schulman sin terapeut. Tillsammans går de igenom familjekartan. Plötsligt ser han klart; ”Jag blickar ut över ett slagfält, ett virrvarr av taggiga relationer, överallt markeringar av bråk, uppbrott och uppgörelser. Ingen har skonats.”.

Var har alla dessa konflikter på moderns sida sitt ursprung? Författaren börjar göra efterforskningar och blottlägger undan för undan ett drama fyllt av starka känslor.

 Effektfull och omskakande

Alex Schulman får författandet att verka så enkelt. I beskrivningar av personer, miljöer och stämningar är han skrämmande träffsäker, för att inte tala om hans förmåga att sätta ord på allt det som pågår inuti människor. Detta beror på att han vågar lämna ut sig själv, sin oroliga själ och sitt sökande.  

I tidigare böcker har Alex Schulman skildrat sin barndom och den person han utvecklats till genom att skriva om sin pappa, sin mamma och sin fru, och han gör det på ett alldeles speciellt sätt. Klarsynt och ärligt utan att bli snyftig. När man tänker att han kanske börjar vara tom på inspiration så kommer hans (hittills) allra bästa bok. Den om hans mormor och morfar, Karin och Sven Stolpe, om hans egen märkliga vrede och var han tror att den en gång kan ha uppstått. Bränn alla mina brev är omskakande. Effektfull på så sätt att vi rör oss i 1930-talets höga kulturella kretsar där kärlekshistorien får Sven Stolpe och Olof Lagercrantz att för evigt börja hata varandra. ”Den ena av dem går in i ett livslångt mörker. Den andra slutar aldrig drömma.”

Tuppfäktning in i döden

Alex Schulman går igenom autentiska brev, dagboksanteckningar och de båda författarnas utgivna verk. Han berättar om ett ”sju decennier långt fiendeskap, ett av kultursveriges mest infekterade genom alla tider” där parterna i recensioner hädar och lustmördar varandras verk.

Vi får ta del av breven till Karin Stolpe, där älskaren Olof Lagercrantz, ömsint och passionerad, ger uttryck för sin kärlek. När den argsinte Sven Stolpes förkomna gula anteckningsbok upphittas får vi också veta att vredens ursprung kan finnas ännu längre tillbaka i tiden.

Visst måste det finnas händelser som påverkar människor så starkt att de aldrig riktigt repar sig, ett lidande som sedan går i arv genom generationer, för att kanske aldrig ebba ut. Tanken är svindlande. Bränn alla mina brev är en fascinerande berättelse som varmt rekommenderas.

Här är Solveigs tipsarsida

Fler bra romaner

 1. Vända blad

  By: Jézéquel, Julie Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Vi är inte direkt bortskämda med roliga böcker – men här har du en!

 2. Svartstilla

  By: Skogstad, Susanne Review by: Julia Åhl Kunto

  En mörk och poetisk skildring av en människa i djup sorg.

 3. Sju dagar med familjen

  By: Hornak, Francesca Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Ärlighet varar längst – eller? En skarp roman om en julfirande familj.

 4. Aftonrodnad vacker natt

  By: Jonsson, Ella Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Lydia lämnar Stockholm för att hjälpa sin mamma att storstäda huset i Svartträsk (Svartbyn). Det är tre år sedan pappan dog men längst in i vindsgarderoben hittar Lydia urnan med hans aska

 5. Cirkeln

  By: Strandberg, Mats Review by: Webbredaktionen

  Det börjar hända underliga saker för några gymnasieelever i den lilla staden Engelsfors, en sömnig bruksstad någonstans i Mellansverige.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Solveig Nordmark Monday, October 19, 2020