Burial Rites

De isländska sagorna, fyllda av blod och ofta med svekfulla och hämndgiriga kvinnor, har med all säkerhet varit med och inspirerat Kents otroliga debutroman. Intensivt och ruggigt bra.

Agnes, som har en verklig förebild, berättar sin historia och vi blir påminda om att vi inte alltid kan styra våra omständigheter och att våra egna röster inte alltid kommer till tals. Kent skildrar en mordhistoria där offer och förövare inte alltid går att skilja på, det är bara så intensivt berörande, så ruggigt bra.

Vi möter Agnes när hon flyttas från Stóra Borg till Kornsá, på Island. Det är tidigt 1800-tal och Agnes tillsammans med Fridrik och Signa har åtalats för mord och mordbrand på Natan. I väntan på avrättning har de skiljts åt och ska tillbringa sin sista tid ute hos ”gudfruktiga” familjer, för att se hur de borde ha levat.

Familjen på Kornsá, som motvilligt tar emot Agnes, är i början kalla mot henne, men då de lever tätt inpå varandra får de snart en annan bild av Agnes. Vad var det egentligen som hände den där natten? Var det, som många sa, Agnes som drev Fridrik att döda Natan, eller? Och varför ska Agnes berätta sin version nu, när ingen har velat lyssna förut?

Det är intensivt, nagelbitande och en så väldigt mänsklig historia som vi dras in i. Livet blir inte alltid som man tänkt sig och sällan rättvist. Agnes i all sin bitterhet porträtteras så verkligt att det är svårt att inte beröras av hennes historia.

Det är en otroligt bra bok, jag hoppas definitivt att Kent ska ge oss fler berättelser i framtiden!

Det  här är en engelskspråkig roman.

 

Audience:

Tags:

Review by: Emma Sundström Monday, February 23, 2015