Information med anledning av Coronaviruset.

Två bibliotek i Luleå stänger tillfälligt och tre bibliotek får ändrade öppettider. Samtidigt erbjuds utökad service till riskgrupper som inte vill besöka ett bibliotek personligen.

Stadsbibioteket och Råneå bibliotek är prioriterade enligt den riskbedömning och handlingsplan som är framtagen för Kultur- och fritidsnämnden. För att i dessa tider kunna hålla de prioriterade biblioteken öppna som vanligt, så kommer övriga folkbibliotek i Luleå tillfälligt få ändrade öppettider eller stängas från och med måndag 30 mars.

Så här berörs biblioteken

Porsön, Bergnäset: stängt 30 mars till 30 april.
Ändrade öppettider på Kvinnobiblioteket Björkskatan, Gammelstad och Hertsön:
Måndag: 15-19
Tisdag, onsdag och fredag: 9-13
Torsdag: 13-16
 

Är du över 70 år eller tillhör en riskgrupp?

Din hälsa är viktig för oss och vi värnar om att du ska känna dig trygg. Vi kan erbjuda dig tillgång till böcker genom att du eller ett ombud kan hämta en färdigpackad bokpåse på utvalda bibliotek. Hör av dig till ditt närmaste bibliotek så plockar vi ihop det du önskar. Du eller ditt ombud behöver ha med ditt lånekort eller legitimation när påsen hämtas.

Stadsbiblioteket 0920-45 59 51
Gammelstads bibliotek 0920-45 40 75
Hertsöns bibliotek 0920-45 38 72
Kvinnobiblioteket Björkskatan 0920- 45 33 06
Råneå bibliotek 0924-576 61
Bokbussen 070-370 07 57, 072-230 55 62

Digital hjälp via telefon eller mail

Våra dropin-tillfällen på Stadsbiblioteket är inställda tills vidare men du får gärna höra av dig till Digidelcenters telefonsupport istället. Du kan ställa frågor om hur du använder din mobil, surfplatta eller dator. Vi kan också hjälpa dig med bibliotekets digitala tjänster, som att läsa e-böcker och digitala tidningar. Vi gör vårt bästa för att hjälpa dig eller ge tips och råd på var du kan vända dig. 
 
Torsdagar kl 14-15, telefon 0920-45 59 50.
Det går även bra att maila oss vardagar digidelcenter@lulea.se

Omlån och avgifter

För att underlätta för dig som biblioteksanvändare, införs förändringar från 27 mars  till och med 31 maj. Förlängning kan bli aktuell.
 • Antal omlån utökas till 5 gånger på alla medier. Medier som är reserverade går inte att förlänga.
 • Förseningsavgifterna tas bort. 

De flesta bibliotek har bokinkast där du kan lämna dina böcker utan att gå in på biblioteket.

Inställda program

Från måndag 23 mars pausar vi programverksamheten på alla våra bibliotek i Luleå kommun, som bokcaféer, språkträffar med mera. 
 
Precis som resten av Luleå kommun följer vi expertmyndigheternas rekommendationer. Den senaste informationen kan du alltid hitta på lulea.se/corona.
 1. E-böcker

  Content page

  Vill du läsa en bok på din surfplatta eller smarta telefon? Biblioteken i Norrbotten har ett stort utbud av e-böcker. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökrutan.

 2. E-ljudböcker

  Content page

  Vill du lyssna på en e-bok? Här har vi samlat några listor som vi hoppas ska ge dig inspiration. Söker du en speciell titel eller författare så kan du använda sökrutan.

 3. Pressreader

  Content page

  Läs tidningar digitalt med ditt bibliotekskort!

 4. Biblio - bibliotekens digitala böcker på ett ställe

  Article Written by: Hannele Kylmämaa

  Du som lånar e-böcker från biblioteken i Norrbotten har tillgång till appen Biblio. Med appen blir det enklare att lyssna och läsa e-böcker i mobilen eller på surfplattan.

 

Tags:

Tuesday, March 17, 2020