De sista indianerna

En stilla bok om ett litet liv.

Det handlar om två syskon, Marie och Jean, som båda är i 50-års åldern och är ogifta och barnlösa. De bor ensamma tillsammans på en gård på franska landsbygden när deras mamma dött. Lantbruket på gården är nedlagt sedan länge. 

Syskonen är vilsna efter mammansd. Hon bestämde allt och ville att allt skulle göras på hennes sätt. Det var viktigt hur det såg ut. Hon var väldigt sträng och visade inte några varma känslor mot sina barn. Marie börjar smått med förändringar hemma. Hon flyttar ner till sovalkoven i köket och hon plockar bort några kopparpannor hon alltid fick putsa. Putsen gjorde att hon blev svart om naglarna. Nu smyger hon in dem i en garderob så hon slipper det. Hon bestämmer sig för att bara sopa en gång i veckan istället för varje dag. 

Tiden bara går

Marie krymper sin värld. Hon använder inte ovanvåningen och hon tycker inte det är någon idé att handla nya kläder. Hon använder sin mammas gamla illasittande plagg som hon inte gillar. Marie är osynlig. Hon står vid fönstret och tittar på grannarna och kollar på vad de sysslar med och hur de lever sina liv.  

Maries fantasi och hennes tankar om grannarna tar henne med utanför hennes lilla bubbla. Hon lever med dem utan att de vet det. Hon ser vad som händer genom att studera kläderna de hänger på tork på klädstrecket. Men hon kan ju inte tänka, fantisera mer än om det hon känner till, om sin egen värld. Hon är fascinerad av fallet med Alice, en grannflicka som hittades mördad utan kläder i skogen. Hon ser hur Alices kläder används av nya döttrar i granngården. 

Marie har varit på samma ställe hela livet och livet har lunkat på, på samma stigar hela tiden. Marie har inte haft förmågan att ta sig ut och lämna hemmet. Marie-Hélène Lafon skriver fantastiskt om ett förspillt liv. 

Fler tips från Julia

 1. Vi har alltid bott på slottet

  By: Jackson, Shirley Review by: Julia Åhl Kunto

  Familjemiddag, en dos arsenik i sockerskålen och en opålitlig berättare. Vad var det egentligen som hände den där dagen när nästan hela familjen på slottet dog?

 2. Actress

  By: Enright, Anne Review by: Julia Åhl Kunto

  Why did her mother go mad?

 3. Sång till Polstjärnan

  By: Aronson, Stina Review by: Julia Åhl Kunto

  “Polstjärnan brann på valvets mörkaste fläck. Av ljuset från stjärnorna och glansen från snön vävdes ett slags skimmer som hängde halvvägs uppe i rymden. Men även det var mer stillhet än ljus. Själva vinterkölden var stel och andlös.”

 4. Heros hundra nätter

  By: Greenberg, Isabel Review by: Julia Åhl Kunto

  En grafisk roman om makt, kärlek och berättandets kraft.

 5. Fates and Furies

  By: Groff, Lauren Review by: Julia Åhl Kunto

  An Intense, gripping story about two complex characters and their lives and marriage.

 6. Dödligt arv

  By: Rhys, Rachel Review by: Julia Åhl Kunto

  Ett oväntat arv, en uttråkad hemmafru och Franska Rivieran är ingredienser i detta mysterium med starka Agatha Christie-vibbar.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Julia Åhl Kunto Monday, November 15, 2021