De vann Norrlands litteraturpris 2016

Nu är vinnarna för Norrlands litteraturpris 2016 utsedda.

Biblioteken i Norrbotten gratulerar de båda pristagarna. Pristagarna är Mats Jonsson för Emelie Nicklasson och jag och Katarina Kieri för Vårt värde.

Ett extra stort grattis till Katarina Kieri som är född och uppvuxen i Luleå. Här kan du läsa mer om Katarina Kieri >>>

 

Mats Jonsson
Mats Jonsson (barn- och ungdom), motivering

Med humor, detaljstarka illustrationer och driv i berättandet skildrar Mats Jonsson en del av en pojkes skolgång och uppväxt i Stensätter. Genom träffsäkra tidsmarkörer och en närvarande samhällspolitisk aspekt berättar boken om ett Sverige där barn börjar kunna umgås med varandra över klass- och könsgränserna.

I centrum står vänskapen med Emelie, där allt inte ännu är självklart, något författaren skickligt nyttjat för att skapa spänning i berättelsen. 

 

 

 

Vårt värde
Katarina Kieri (vuxen), motivering

Närmast rastlöst driver Katarina Kieri fram en berättelse i vi-form, om en generation som kilats fast mellan ytterligheter: varken bybo eller stadsbo, allvarsam eller svamlig, modern eller från det förflutna, stolt eller skamsen.

Det är en roman som på samma gång styrker identiteten som ständigt ifrågasätter den, präglad av det tornedalska, men bestulen det finska språket och i kollision med det moderna livet i staden. Av tomrummet som skapas formar Kieri ett träffsäkert tidsdokument om barn till tornedalingar i deltidsexil.

 

 

 

Om priset

Norrländska litteratursällskapets stipendium Norrlands litteraturpris är för närvarande på 10 000 kronor och utdelas årligen till en bok där boken eller författaren har norrländsk anknytning. Från och med 2014 delas dessutom ett separat barn- och ungdomsbokspris ut. Här kan du läsa om alla pristagare, extern länk >>>Lördagen den 2 juli delades priset ut under sällskapets Sommarmöte i Umeå.


 
 


 

 

Audience:

Tags:

Written by: Maria Öman Friday, July 1, 2016