Den andra natten

Det är första gången jag läser någon av Urban Anderssons diktsamlingar och jag finner mig förundras över hur de fångar mig med sin stillhet – hur lätt jag sugs in i deras jordnära livsbetraktelser.

Jag föreställer mig en åldrande människa som begrundar livets erfarenheter av saknad och förlust. Nuet är stillhet, minnena flyktiga men samtidigt stundom påtagligt smärtsamma.

Minnena tycks mörka men där finns även en känsla av förlikning. De talar om en lång väntan och jag undrar efter vad. Är det livet i sig som upplevs som en lång väntan? Eller är det en väntan på försoning?

Länge trodde jag
att denna långa väntan
var en vulkanisk vinter

som skulle sluta
med ett utbrott
där allt utplånades

så att jag
kunde försvinna
i ett rum utan minnen

där även du
som ständigt bor i mig
kunde få vila

I minnena speglas även en tidigare kärlek, som först gav styrka men sedan hände något… Livskamraten är förlorad, har hen gått bort?

Jag läser en recension av diktsamlingen i Svenska Dagbladet där det beskrivs att tystnaden genomsyrar Urban Anderssons poesi. Vet inte om jag håller med och påminns samtidigt om att tolkningen av en dikt mycket ligger hos läsarens eget perspektiv. I min egen tolkning finner jag att tystnaden visserligen är påtaglig men bakom den förnimmer jag en mångfald av talande känslominnen.

Urban Andersson är född i Luleå. Han debuterade 1965 med diktsamlingen En tid under örnar. 1990 utkom han med Det hemliga ljuset, som blev belönad mes Svenska Dagbladets litteraturpris. Den andra natten är hans första diktsamling på sexton år.
Norrbottensförfattare.se kan du läsa mer om Urban Andersson.

Norstedts, 2013

Skrivet av Michaela Rings / gästskribent

Audience:

Tags:

Review by: Redaktionen Tuesday, October 14, 2014