Den franska fotografen

Under 2:a världskriget fick kvinnorna rycka in i traditionellt manliga yrken då männen kallats ut som soldater. Det här är historien om Jessica May, en fotomodell som beger sig ut i kriget för att dokumentera kriget i foton för tidningen Vogue.

Jessica May inledde sin karriär i Frankrike men flyttade sedan med fotografen Emile till USA. Här har hon lyckats göra sig ett namn som modell, inte minst för tidskriften Vogue. Emellertid säljer Emile ett foto på henne till en firma som hon inte vill förknippas med och Jessica tvingas motvilligt ta en paus.

Hon beslutar sig då för att ta upp sin fotografering och reser till Europa. Att få tillstånd att vistas i närheten av de pågående striderna är svårt och de kvinnliga reportrarna blir främst hänvisade till mer ointressanta ställen. Med sin envishet lyckas hon ta sig vidare till Italien och Tyskland. Hon får vara med om mycket, både tragiska händelser men också vänskap och kärlek. Hon träffar även en föräldralös flicka vars öde kommer att påverka hennes eget.

Oväntat slut i stark roman

Parallellt med Jessicas upplevelser får man också följa D’Arcy Hallworth många år senare när hon kommer till ett slott i Frankrike för att packa ner fotografier av Jessica May för en utställning som planeras hållas i Australien. D’Arcy upptäcker otroliga detaljer om sitt eget förflutna under arbetet med bilderna.

Den franska fotografen fångade mig från start. Här finns en stark självständig kvinna som lyckas mot alla odds. Det är en spännande och tidvis gripande berättelse och slutet blev inte riktigt det väntade. Dessutom finns historiska fakta invävt i handlingen.

Läs mer på https://www.natashalester.com.au/about-natasha/

Boken finns inspelad som talbok för dig med läsnedsättning.

Här hittar du fler tips från Annelill

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Friday, December 4, 2020