Den hemliga historien

Om det är dags att utse nya klassiker så borde Den hemliga historien av Donna Tartt ligga hög upp på listan.

När Richard kommer in på Hampden College in Vermont så möts han av en ny värld. Även om han tillhör de få utvalda elever som har handplockats av professor Julian Morton så känner sig Richard inte som en av de utvalda. Trots att han får bra kontakt med sina klasskamrater så upplever han att det finns en hemlighet som de döljer för honom. Saken blir inte bättre av att Julian Morton tar sin hand från gruppen när han får reda på hemligheten.

Alla hemligheter är inte lätta att bära. Speciellt när de är kopplade till klassisk estetism och vilda orgier i skogen, så kallade backanaler. Och det värsta med hemligheten är att den smittar. När Richard lyckas vinna sina klasskamraters förtroende och får reda på allt så upptäcker han att det är för sent att dra sig ut.

Den hemliga historien är inte en traditionell mordgåta med tyngpunkten på vem som gjorde det, utan berättelsens fokus står snarare på uppnystandet av mordgåtan och varför mordet begicks. Och det är så myckt mer spännande.

"- Döden är skönhetens moder, sa Henry.
- Och vad är skönhet?"
- Skräck.
- Bra uttryckt, sa Julian. Skönhet är sällan ljuv eller trösterik. Snarare raka motsatsen. Äkta skönhet är alltid skräckinjagande."

Den hemliga historien finns att läsa som e-bok.

 

Audience:

Tags:

Review by: Magnus Svartvall Wednesday, June 14, 2017