Den konserverade änkan

Hushållsdrama med stora konflikter, kärlek och sorg. En historisk roman byggd på verkliga personer och deras öde från slutet på 1700-talet.

I centrum står 20 åriga Sara som nyss gift sig med den nästan dubbelt så gamla möbelkonstnären Georg Haupt. Sara förlorade sin mor när hon var yngre och har nyligen förlorat sin far. Hennes farbror var snabb med att gifta bort henne för att bli av med henne och kunna ta över hennes fars verkstad. Romanen börjar med bröllopsnatten som inte är någon succé. Sara vet inte riktigt vad hon kan förvänta sig av sitt nya äktenskap.  Hennes nya man är tystlåten och tillbringar den mesta av sin tid i sin verkstad.  

Döttrar på köpet

Sara får tre små döttrar på köpet och deras sura stränga moster Maria. Hon straffar barnen ofta med både slag och hårda ord. I huset bor även en kokerska, två husor och i makens verkstad huserar två gesäller och tre lärlingar.  

Med alla dessa personer som bor nära inpå varandra och äter sina måltider tillsammans så blir det naturligtvis konflikter. Mellan tjänare och lärlingar, husbonde och tjänstefolk och mellan Sara och Maria. Sara och Georg närmar sig varandra och får så småningom en fin relation. Men som både baksidestexten och titeln avslöjar så blir Sara änka. Efter 5 års äktenskap lämnas hon kvar med ansvar för 7 barn, hushåll och verkstad 

Myndig för första gången

Konservering av änka, har jag fått lära mig, kallades det när en ny i detta fall hantverkare gifte sig med en företrädares änka eller dotter och tog över dennas yrkesverksamhet. Detta är något som Sara får höra av sin mans skrå att hon borde göra. De tycker att hon ska förlova sig med sin mans gesäll som varit längst i verkstaden. Detta skulle ge denne företräde för att göra sitt mästarprov och kunna fortsätta driva verkstaden. Det gör att allt kan fortsätta precis som vanligt vilket underlättar för alla.  

Sara vill inte göra det som är enklast för skrået. Hon gillar inte makens gesäll och nu när hon är änka är hon myndig för första gången och vill driva verkstaden själv. Men det sker inte utan motstånd från flera håll. 

Intrikata möbler

Det var spännande att få läsa om kvinnors situation på slutet av 1700-talet. En klart läsvärd roman om en intressant tid. Efter att ha läst klart googlade jag för att få reda på mer om personernas öden och för att få se bilder på George Haupts intrikata möbler. 

Fler tips från Julia

 1. Vinternoveller

  By: Rishøi, Ingvild H Review by: Julia Åhl Kunto

  “Tredje gången du hamnar under ytan drunknar du.”

 2. Fates and Furies

  By: Groff, Lauren Review by: Julia Åhl Kunto

  An Intense, gripping story about two complex characters and their lives and marriage.

 3. Red, White and Royal Blue

  By: McQuiston, Casey Review by: Julia Åhl Kunto

  A romantic, fun and smart read I could not put down.

 4. Where the Crawdads Sing

  By: Owens, Delia Review by: Julia Åhl Kunto

  A mysterious death, an abandoned child and the wild, beautiful and harsh marshland are some of the ingredients of this gripping novel.

Show more...