Den stora verklighetsflykten

Det var länge sedan jag skrattade högt när jag läste en bok. Det gjorde jag här. Så vill du lätta upp höstmörkret med en skrattfest, tveka inte - låna hem!

Huvudpersonen är Anton, en 45-årig ensamstående, lite bitter och krävande man som hankar sig fram som trollkarl. Hans karriär som magiker har gått i stå och för det mesta uppträder han på jippon, firmafester och för gamlingar på servicehus. Nu har han precis besökt servicehuset Igelkotten i Karlsborg och är på väg hem till Sundbyberg. Det är natt, kvavt och åska i luften. Anton sitter och ältar oförätter bakom ratten när han tvingas köra en omväg på grund av ett vägarbete. Han kör vilse i närheten av Tivedens nationalpark och krockar med en röd Chesterfieldsoffa.

Lite mörbultad, men annars oskadd, ger sig Anton iväg över fälten för att få tag på hjälp. Mobilen har gått i bitar och bilen är köroduglig. Fältet leder bara till ett skogsbryn, inga hus i sikte. Hemmagjorda skyltar finns uppsatta med jämna mellanrum på trädstammarna. Privat område - Varning - Gå härifrån - Varning för björn - Jättefarligt.

Lättstött oknytt?

Förvirrad och lite irriterad fortsätter Anton i hopp om att stöta på någon människa. Och det gör han. En liten flicka dyker upp i skogen och vill att Anton ska hjälpa henne att plocka sju sorters blommor att lägga under kudden på midsommarnatten. Anton har ingen lust att plocka blommor eller hjälpa en liten flicka överhuvudtaget, han har precis fått syn på en röd stuga en bit bort. Äntligen borde räddningen vara nära. Men problemen har bara börjat för Anton.

Flickan som ville ha hjälp att plocka blommor var ett lättstött oknytt. Nu har hon dödsmärkt Anton som straff. Blir man dödsmärkt drabbas man av massor av olyckor, till slut orkar man inte längre och tar livet av sig. Anton är så klart skeptisk men tvingas tänka om när den ena olyckan efter den andra drabbar honom.

Lyckad humor med svarta stråk och väsen

Handlingen i boken är överraskande och underhållande, det var omöjligt att räkna ut vad som skulle hända. Fastän det kryllar av väsen och övernaturliga varelser från den nordiska folktron känns det konstigt nog trovärdigt. Jag sveps med i Antons äventyr och missöden. Det märks att det är en van manusförfattare som här gör sin romandebut. Det är väldigt visuellt berättat. Språket är snärtigt, dialogerna vassa och roliga med Antons satiriska underdrifter.

För att en rolig bok ska bli riktigt lyckad krävs också stråk av allvar, att mänskliga tillkortakommanden visas fram på ett medkännande sätt. Lars Vasa Johansson ror iland även det.

Boken finns också att läsa som e-bok.

För dig med läsnedsättning finns Den stora verklighetsflykten som talbok Daisy, inläsare Dan Kandell. Läs mer om vem som får låna talböcker

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Friday, January 27, 2017