Det fria ordet

"Visa hänsyn, vänlighet och respekt och använd toalettborsten.”

Det fria ordet är en samtidsroman skriven av en av de före detta redaktörerna för (serie)magasinet Galago.

Själva ramverket för den kontorsmiljö huvudpersonen rent slumpartat hamnar i verkar taget från föreningen och förlaget Ordfront, där författaren själv jobbat. Det finns ett antal förklädda paralleller med verkliga händelser, men naturligtvis också rena påhitt. Huvudtemat är dock inte att skildra en kontorsmiljö med klar politisk vänsterprägel, även om det görs med många småfnissiga krumbukter.

Bilden av 2000-talet?

Det författaren vill ge är en bild av vad som hänt i det svenska samhället under 2000-talet. Ifall man håller med eller inte har nog ett avgörande inflytande för vad man tycker om boken. Och ingressen går ganska ofta igen, där all goda intentioner, solidaritet och politiskt stå på de svagas sida solkas ner av att det egentligen inte finns någon som förstår eller vet när man ska använda ”toalettborsten”.

Det fria ordet finns också som e-bok att lyssna på.

Fler romantips från Kristian

 1. 55+

  By: Berggren, Mats Review by: Kristian Priemel

  ”Under en kort period i tjugoårsåldern kände jag en frihet i att alla vägar var öppna. Är det så för oss alla, oavsett när vi växer upp? Kände pappa likadant åren efter kriget? Hur är det för Lisa?”

 2. Hon, han och döden

  By: Wollter, Sven Review by: Kristian Priemel

  Kvantmekanik är förvånande nog ett bärande element i denna bok. Men boken är ingen science fiction, utan den handlar, som titeln anger, om döden. Men också om livet och kärleken.

Show more...

Kristian tipsar om människoöden

 1. Mannen i Damaskus

  By: Ericson, Eric Review by: Kristian Priemel

  En äldre man, med stympade händer och bara ett öga vårdar kaniner på sitt tak i Syriens huvudstad Damaskus.

 2. Min vän Dahmer

  By: Derf Review by: Kristian Priemel

  Han var en nolla. En av de där blyga killarna som förvandlas till sociala invalider när de första känningarna av puberteten slår till …

Show more...