Det kommer ett brev

Så börjar Maria Svelands bok Hatet (2013). Brevet innehåller ett dödshot. Om hon inte säger upp sig från sitt arbete på Dagens Nyheter kommer hon att knivmördas. Brevet är undertecknat med ”Ovänliga hälsningar från Breiviks fanclub”.

Banner Maria Sveland
 

Maria Sveland är utbildad och prisad radiojournalist, har skrivit många kolumner och debattartiklar. Hennes hjärtefrågor är feminism och antirasism och att belysa att samhället är patriarkaliskt. Det har helt klart inte alls gått obemärkt förbi. Tvärtom. Det finns heller ingen barriär mellan författarskapet och verkligheten.

När hon debuterade som författare 2005, fanns det personer som verkligen ville läsa hennes bok, men hade svåra problem att uttala titeln. Den blev inte språkligt undangömd som Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (fittmyren), utan benämndes helt enkelt Bitterfittan.

I Bitterfittan kommer Maria Svelands reflektioner över samhället fram. Frågor om den värld vi lever och verkar i, och lämnar över till framtida generationer. Bitterfittan är inget tillmäle. Titeln ska snarare ses som ett tillstånd för kvinnor som uppkommer genom att leva i ett ojämställt samhälle. Den har fått en nylig uppföljare Bitterfittan 2 (2017).

Maria Sveland besöker den 7 oktober Piteå stadsbiblioteks årliga höstfest för att berätta om sitt författarskap och det som driver henne.
Innan hon framträder blir det sång och musik av estetelever, ungdomar från Regnbågsteatern kommer att läsa högt i bibliotekets sagorum.

Foto: Saga Berlin Niceguzz

Tags:

Written by: Webbredaktionen Thursday, September 21, 2017