Det ligger en gråhund begraven på Mars

Detta är historien om den sjukpensionerade gruvarbetaren Isak Thomasson Kemiläinens märkliga levnadsöde. Boken är Tony Rapps debut som författare. Det är en humoristisk historia med en allvarsam underton lite i stil med Arto Passilinnas romaner. Jag upplever boken som underhållande och spännande samt lätt att läsa.

Isak Thomasson Kemiläinen bosatt i Kattuvuoma nordost om Torneträsk har upplevt många motgångar i livet. Han har tre misslyckade äktenskap bakom sig samt förlorad kontakt med alla sina barn. Dessutom har han drabbats av en gruvolycka som ledde till sjukpension med  ett beroende av smärtstillande medel och tilltagande alkoholism. Olyckan orsakade även att hans tredje, till en början lovande, äktenskap havererade.

Droppen som får bägaren att rinna över blir när han efter att ha kört onykter blir fråntagen både sitt körkort och sina jaktvapen.

Ett liv utan jaktvapen norr om polcirkeln, är det ens ett liv värt att leva tänker han, och beslutar sig för att ta sitt liv. Han beger sig till en månghundraårig tall på sluttningen av berget Njalloaivi.. Men just när han tänker utföra handlingen dyker hans gråhund Benno upp som tydligen följt efter honom ända hemifrån. Nu beslutar sig Isak för att hunden inte ska behöva bli vittne till ett självmord och detta kan sägas vara början på vändpunkten i Isaks liv.

Han är nu fast besluten att börja ett nytt liv utan alkohol och smärtstillande medel, dessutom bestämmer han sig för att börja träna. När det gäller träningen får han stöd av sin kamrat lokföraren Börje som anmäler honom till olika tävlingar. Ett lyckat resultat i en tävling leder sedan till att han blir uttagen att följa med på en expedition till planeten Mars då han bedöms ha goda chanser att klara av det nya livet där. Med kort varsel besluta Isak att tacka ja till detta erbjudande.
 
Tommy Rapp är född 1983 och bosatt i byn Avauko norr om Gällivare. Han är sedan tio år tillbaka gruvarbetare till yrket och har också en karriär som snowboardåkare i landslaget bakom sig-
 
BoD Förlag 2014
 

Review by: Kristina Ström Friday, July 3, 2015