Det var bättre förr

Det tycker Kristian Priemel, en av tipsarna på Bibblo.se. Här sommartipsar han på tema nostalgi.

Är 60-årsstrecket passerat finns minnen från 1960-talet och framåt. Jag minns programledaren Lasse Holmqvist, Hylands hörna, svartvita TV-sändningar, brödförvaring med skjutlock, låga eller skaftade tennisskor, myggjagare, utsvängda brallor, polisonger, poplinjackor, op-konst, hippies, hockeyfrillor och mycket mer. Och det finns de som gärna återvänder till de tiderna och återanvänder det som var populärt då.

Podden Snedtänkt

Det är nostalgiker som gärna excellererar i händelser, saker och personer fastän de bara var barn, eller inte ens födda då. Kalle Lind ( född 1975) är en sådan person. I sin podd på Sveriges Radio Snedtänkt med Kalle Lind finns det många populärkulturella referenser och mer eller mindre kända personer i samband allt ifrån normala till mycket konstiga företeelser.

Från opera till folkpunkband

Ett riktigt höjdarsamtal är med estradören och sångaren Mattias Enn då de pratar om operasångerskan Birgit Nilsson. Bland poddarna finns också ett samtal med Ronny Eriksson om ”folkpunkbandet” från Piteå: Euskefeurat (troligen inspelat dagen efter att Kalle Lind framträtt på Piteå stadsbibliotek). Men Kalle Lind har även författat ett antal böcker.

Gemensamt för både podden och flera av hans böcker är en ”namedropping” utan dess like. Karl Gerhard, Sten Broman, Gunilla av Halmstad, Med Reventberg, Hasse och Tage och många, många fler. Och mer personkaraktäristik går det att läsa i böckerna Människor som det varit synd om, Människor som gått till överdrift och Människor som har haft fel. I boken Högerhumor finns också ett stort persongalleri. Han har även gått igenom sin barndoms böcker i sin bok Proggiga barnböcker.

Här hittar du alla Kalle Linds poddar >>>

Urval böckerna

 1. Högerhumor

  Subtitle: från revykungar till poddliberaler
  By: Lind, Kalle
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: Iköa.5-c
  Available as: Book

Retro-ambassadörerna Clara och Elsa

Men det finns även de som kan kallas bloggenerationens retro-ambassadörer. Det handlar om att få tag i saker som egentligen inte kan kallas antikviteter, utan helt enkelt bara retro. Det kan vara kläder, husgeråd, utsmyckning, möbler, färger, interiörer och mycket annat. Det behöver inte vara original eller från ett visst gammalt datum. Men i tankarna finns orden ”återanvändning”, och ”inte slänga”. Samt ofta en historia att berätta. Det är fest, det är vardag, det är hobbies och det kan vara nostalgi.

Pimp med vintage

Tillhörande bloggenerationen är Clara Lidström (född 1986) med sina böcker Underbara Clara – vintagepimp och hemmafix, samt UnderbaraClaras garderob pimpa, sy och fixa. Det handlar mycket om hemmet, kläder, inredning, bijouterier och accessoarer att göra själv. Hon har även gett ut en rad steg för steg-böcker för barn upp till 16 år. Och har fortfarande en levande blogg på https://underbaraclaras.se/

Och likadant är det med Elsa Billgren (född 1986) som debuterade med Elsa Billgrens vintage 2013, och året efter kom ut med Inred med vintage. Elsa Billgren älskar att rumstera om på second hand-butiker, hitta kläder, saker som går att använda, favoritkläder, leta reda på accessoarer, och hon har också tagit reda på hur man vårdar allt detta. Någonstans gäller det att få den rätta vintagekänslan, vilket hennes böcker Elsa Billgrens vintage och Inred med vintage handlar om. Och även hon håller sin blogg uppdaterad: https://elsa.elle.se/

 1. Underbara Clara

  Subtitle: vintagepimp och hemmafix
  By: Lidström, Clara
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: Ihh
  Available as: Book
 2. UnderbaraClaras garderob

  Subtitle: pimpa, sy och fixa
  By: Lidström, Clara
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: Qcccac
  Available as: Book
 3. Elsa Billgrens vintage

  By: Billgren, Elsa
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: Ihk
  Available as: Book
 4. Inred med vintage

  By: Billgren, Elsa
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: Qcba
  Available as: Book

Här finns de också

Självklart är det även så att Kalle, Clara och Elsa är ymnigt förekommande på olika sociala medier.

Elsa Billgren har en podd tillsammans med Sofia Wood kallad Billgren Wood.

Clara Lidström har tillsammans med Erica Dahlgren podden En underbar pod med Clara och Erica.

Fler sommartipsare

 1. Mina bästa just nu

  Written by: Agneta Krohn Strömshed

  Agneta Krohn Strömshed är en av Bibblotipsarna. Agneta tycker att all tid som inte ägnas åt läsning är bortslösad tid.

 2. Upptäck skogen med mig i sommar

  Written by: Hilkka Horsma

  Hilkka Horsma är en av Bibblotipsarna. Här får du tips om blommor och blader, om rysligt skogsmörk deckare och en skogshuggares skägg.

Show more...

Fler tips från Kristian

 1. Ubik

  By: Dick, Philip K
Show more...