Edith och Julian

Ett triangeldrama med inslag av klass, sex och pengar.

I centrum av romanen har vi irländska Ava som är i tidiga tjugoårsåldern. Hon har tagit sina sparpengar och köpt en flygbiljett till Hongkong. Hon får jobb som lärare i engelska för lokala barn. Det tillfälliga boendet hon hittar delar hon med två andra kvinnor och en massa kackerlackor.  

När Ava är ute en kväll träffar hon brittiska bankmannen Julian som närmar sig sin 30-års dag. Efter en lunch börjar de umgås mer och mer. De träffas oftast i Julians hyrda, stora och opersonliga lägenhet. Ava vantrivs otroligt mycket i sitt eget hyrda boende så hon börjar sova över och till slut flyttar hon in till honom i hans gästrum. Avas liv och tankar kretsar kring Julian. Hon går till sitt jobb och så umgås hon oftast med honom. De har en komplicerad vänskapsrelation som innefattar sex.  

Komplexa karaktärer i dramat

När Julian åker tillbaka till London för några månader så får Ava bo kvar i hans lägenhet. Kort efter Julian åkt träffar hon den jämnåriga juristen Edith. Edith fångar all Avas uppmärksamhet och hon kan inte sluta tänka på henne eller granska alla hennes inlägg på Instagram om och om igen. Hon ser fram emot deras träffar och vill bara umgås med henne. 

Men Ava som fortfarande håller kontakten med Julian berättar inte för vare sig honom eller Edith om den andre. När det är dags för Julian att återvända till Hongkong så kan relationsförvecklingarna och dramat ta nya vändningar.   

Ava är väldigt självmedveten men kan ändå inte låta bli att sabotera för sig själv. Jag uppskattade att få läsa om komplexa karaktärer som jag inte alls gillar. Men jag behöver inte tycka om någon av huvudkaraktärerna för att kunna uppskatta denna välskrivna roman. Ogillandet gör det bara mer spännande och intressant att läsa. 

Fler tips från Julia

 1. Olive, Again

  By: Strout, Elizabeth Review by: Julia Åhl Kunto

  Navigating life with heart attacks, friends, poems and pedicures.

 2. Wilde Like Me

  By: Pentland, Louise Review by: Julia Åhl Kunto

  A fun and heartfelt feelgood about finding courage to live your best life.

 3. Sång till Polstjärnan

  By: Aronson, Stina Review by: Julia Åhl Kunto

  “Polstjärnan brann på valvets mörkaste fläck. Av ljuset från stjärnorna och glansen från snön vävdes ett slags skimmer som hängde halvvägs uppe i rymden. Men även det var mer stillhet än ljus. Själva vinterkölden var stel och andlös.”

 4. In Five Years

  By: Serle, Rebecca Review by: Julia Åhl Kunto

  A great love story with a twist

 5. An American Marriage

  By: Jones, Tayari Review by: Julia Åhl Kunto

  A compassionate story of love and loss.

 6. Dödligt arv

  By: Rhys, Rachel Review by: Julia Åhl Kunto

  Ett oväntat arv, en uttråkad hemmafru och Franska Rivieran är ingredienser i detta mysterium med starka Agatha Christie-vibbar.

 7. Red, White and Royal Blue

  By: McQuiston, Casey Review by: Julia Åhl Kunto

  A romantic, fun and smart read I could not put down.

Audience:

Tags:

Review by: Julia Åhl Kunto Wednesday, February 24, 2021