Elín, diverse

Prisad isländsk roman om två kvinnor.

Elín är i 70 års åldern och bor i ett eget hus som hon renoverat själv. Hon arbetar med rekvisita till teater och film. Hon är expert på att tillverka allt från verkliga noshörningshorn, ärr och kroppsdelar. Hennes mamma dog ung så hon är uppväxt med sin mormor. Nu ska mormors lägenhet säljas efter att ha varit uthyrd i många år. Mäklaren har hittat några lådor i ett förråd som hon måste ta hand om. Lådorna är märkta med Elín, diverse. Elín vill verkligen inte ha lådorna men hon kan inte kasta dem heller. Hon ställer lådorna i en hög hemma och försöker ignorera dem.  

Ellen är 19 år och bor kvar hemma med sin mamma konstnären Lydia. Ellens pappa var en berömd författare som dog när hon var liten och hennes mamma har inte varit sig lik sedan han dog. Ellens mamma var älskarinnan han inte kunde lämna sin fru för. Lydia pratar mycket om pappan och Ellen orkar inte höra på mer. Det har varit stor oordning hemma under uppväxten och Ellen har fått ta hand om sin mamma. Nu har Ellen skrivit en pjäs som hon fått såld och den ska sättas upp på teatern.  

Nutid och dåtid

Elín blir tillfrågad av regissören att jobba på Ellens teaterpjäs. Elín var bekant med Ellens pappa och tackar bara ja till uppdraget för hon blir nyfiken. När hon ser henne under första repetitionen kan hon inte sluta titta. Ellen förstår inte det intensiva stirrandet från den äldre kvinnan och varför följer kvinnan efter henne när hon är på väg hem. 

Nutid och dåtid blandas i denna läsvärda roman om minnen, barndomstrauma och komplicerade mor och dotter relationer.  

Fler tips från Julia

 1. Vinternoveller

  By: Rishøi, Ingvild H Review by: Julia Åhl Kunto

  “Tredje gången du hamnar under ytan drunknar du.”

 2. Fates and Furies

  By: Groff, Lauren Review by: Julia Åhl Kunto

  An Intense, gripping story about two complex characters and their lives and marriage.

 3. Red, White and Royal Blue

  By: McQuiston, Casey Review by: Julia Åhl Kunto

  A romantic, fun and smart read I could not put down.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Julia Åhl Kunto Friday, March 12, 2021