Elda blod

Den vuxna hade smekt hennes ludna rygg och sagt att hon såg ut som ett lodjur och att hennes spetsiga öron med tofsarna på bevisade det. Därför fick hon namnet Lo.

Hon fick det nerskrivet på en lapp som hon sedan tog med sig när hon lämnade hemmet. När människorna som hon mötte frågade efter hennes namn svarade hon aldrig. Hon lät dem kalla henne vad de ville. Lo var hennes hemlighet som hon inte ville dela med sig av. Så berättar Sofia Kurkinen i denna debutbok om den gåtfulla, tilldragande och farliga varelsen Lo kring vilken handlingen kretsar.
 
Boken kan sägas vara i genren skräck/fantasy men jag upplever att den har en djupare underton. Lo är en övernaturlig varelse och beskrivs lite som en blandning mellan djur och människa med spetsiga öron med tofsar på. Men man kan också se Lo som en trasig och otrygg person med en mycket destruktiv inverkan på de hon får en relation till. Hon har en särskild förmåga att binda människor till sig genom att framför allt väcka deras beskyddarinstinkt. Hon tycks sedan suga kraften ur de hon får en relation till. Jag tycker det är en fint skriven bok med ingående och levande personskildringar.
 
En annan huvudperson i boken är Vanja. Hon är en av de unga kvinnor som möter Lo. Vanja växer upp i byn Nikkala utanför Haparanda men flyttar sedan till Luleå för att studera. I Luleå bor hon hos sin syster Bie. Men så är Bie plötsligt försvunnen som varit Vanjas allt under uppväxten. Vanja beger sig i väg för att söka efter henne och det är i samband med detta sökande som hon möter Lo. Flera ouppklarade mord på unga kvinnor äger rum i boken och samtliga dessa kan kopplas till Lo. Detta är dock ett samband som Vanja inte vill se och hon känner att hon vill skydda Lo.

Sofia Kurkinen är född i Haparanda. Hon har också bott i Luleå men är numer bosatt i Umeå. Hon arbetar som svensk- och teaterlärare. Hon har alltid skrivit och gärna om övernaturliga och skrämmande saker. Inspiration hittar hon i gamla fotografier, människor och litteratur.
 
Styxx Fantasy, 2016

Audience:

Tags:

Review by: Kristina Ström Monday, July 25, 2016