Emma

”Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet. Hon var vacker, klok och gladlynt, kom från ett rikt och gott hem och hade trots att hon snart skulle fylla 21 inte drabbats av särskilt många sorger och bekymmer.”

Ja, vissa romaner går mer rakt på sak än andra, det där är inledningen av Jane Austens Emma:

Att kalla Emma för Jane Austens fjortisroman är kanske att ta i. Emma Woodhouse är faktiskt 21 år. Men det går inte att komma ifrån att hon redan i romanens inledning framstår som något av en bratt. Speciellt med tanke på att hon också kan framstå som ganska bortskämd och till och med i vissa fall självgod. Emma Woodhouse älskar att smida äktenskapsplaner och försöker para ihop vänner och bekanta. Något som inte alltid uppskattas av omgivningen. Värst drabbad är bästa väninnan Harriet Smith.

Roliga intriger

Emma är en bra första bok att börja med för den som inte har läst Jane Austen förut. Vilket kan förklara att den ofta kallas för ungdomsbok. Bokens lättillgänglighet beror dels på att den är rolig och intrigen är lätt att hänga med i. Men också att Emma Woodhouse, till skillnad från många av Austens andra huvudkaraktärer, tar för sig av livet.

Och naturligtvis straffar det sig. Jane Austen är en i högsta grad moraliskt författare. Men det är en ganska mild bestraffning. Emma Woodhouses charm är så stor att inte ens författaren tycks kunna stå emot den. Och efter lite tårar och en del ånger från Emma Woodhouses sida slutar allt lyckligt.

Alla som är något att räkna med blir gifta. Även Emma Woodhouse. Fast jag tycker jag förstås att hon istället skulle ha valt - ja, gissa vem?

Emma finns att läsa som e-bok.

Emma finns som talbok och är inläst av Anna Godenius.

Audience:

Tags:

Review by: Magnus Svartvall Tuesday, August 29, 2017