En bok betyder så mycket.

Barnets första språk – en bokgåva för dig och ditt nyfödda barn.

Ditt barn kommer snart att lära sig sitt första språk. Det är en viktig och spännande händelse i livet. Att läsa, sjunga och leka med ord är ett bra sätt att få språket att växa. På biblioteket hittar du böcker och annat som stimulerar barnen hela vägen genom livet. Och ju tidigare ni börjar desto bättre.

Ditt barns första språk

Därför vill biblioteken i Norrbotten ge bort en bok som passar dig och ditt nyfödda barn. Nu finns det möjlighet att välja böcker på svenska, engelska, finska, meänkieli, lulesamiska, nordsamiska, sydsamiska, arabiska, persiska, romska, ryska och thai. Biblioteken kan också dela ut en bok med så kallad TAKK.

Är du intresserad och nyfiken om hur du kan få en bokgåva till ditt nyfödda barn? Kontakta ditt bibliotek så får du veta hur det fungerar i just din kommun.

Varför ge bort så många olika böcker?

Biblioteken har ett tydligt uppdrag, genom nya Bibliotekslagen (2014), att särskilt prioritera personer som talar andra språk än svenska, och med urbefolkning samer och med personer som talar något av våra nationella minoritetsspråk.

Det betyder att inköp av böcker på olika språk kan förändras över tid beroende på hur det ser ut i framtiden i länets kommuner.

Biblioteken hoppas att du också ska hitta fler böcker på just ditt språk som du kan låna hem och läsa för barnen. Eller för dig själv.

En plats för barn att leka

Biblioteken vill inspirera till läsning tidigt i livet men också träffa föräldrar och barn för att berätta hur viktigt det är med tidig språkutveckling. Dessutom vill biblioteken vara med i samspelet mellan barn och vuxna. Och visa att biblioteken är en bra och välkomnande plats där barn kan leka med andra och där vuxna kan träffa andra vuxna.

Det finns många aktiviteter för små barn på biblioteken, och du kan hitta det i vår kalender för arrangemang. Den kalendern hittar du i den här artikeln, på förstasidan och på vår Barn-sida som vänder sig till vuxna i barns närhet.

Biblioteken samarbetar med andra organisationer, exempelvis Barnavårdscentraler och öppna förskolan. Det gör biblioteken för att nå ut till människor som annars inte går till biblioteket, till exempel nyanlända familjer.

Litet urval böcker på olika språk

 1. Pekan Palja

  By: Lindgren, Barbro
  Language:
  Meänkieli
  Published: 2015
  Classification: Hub,uf
  Available as: Book
 2. Cizáš vizarda

  Subtitle: Tsitsásj vitsárt = Tsöötsege vihjtserde
  By: Tapio, Ulrika
  Language:
  Northern Sami Lule Sami Southern Sami
  Published: 2008
  Classification: Huea,uf
  Available as: Book
 3. Vauvan vaaka

  Subtitle: leikkiloruja ja runoja vauvoille
  By: Huovi, Hannele
  Language:
  Finnish
  Published: 1995
  Classification: Hub.03
  Available as: Book
 4. Knacka på!

  By: Tidholm, Anna-Clara
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book