En enkel till Antibes

Även om filmen behandlar svåra ämnen som otrohet, rädslan för att vara oälskad av sina barn och våld i nära relationer så är den ändå en riktig ”Feel Good”-film vars främsta mål är att underhålla.

Intresset för äldre heterosexuella män är stort inom svensk populärkultur. Och inte vilka män som helst utan surmulna gubbar som visserligen har vissa svårigheter med att visa sina känslor men ändå besitter ett hjärta av guld.

Änklingen George hemsöks av tre andar som han på olika sätt svek under deras livstid. Han har också svikit sina två barn som han har en distant och kylig relation till. Till hans stora förvåning beslutar sig barnen för att komma och hälsa på honom på hans födelsedag.

Botgöring

Det visar sig att barnens egentliga ärende är att sälja huset och få George inskriven på ett ålderdomshem. Med motvillig hjälp av den tjuvaktiga hemhjälpen beslutar sig George för att ge sig ut på sitt livs resa till Antibes. Även om George reser genom ett faktiskt Norrbotten färdas han också genom ett generiskt glesbygds-Sverige där den som ger sig ut i skogarna riskerar att gå vilse och försvinna.

Georges resa kan också tolkas som ett metafysiskt botgöringsdrama. När han tillslut försonas med sina demoner belönas han med att hans innersta dröm besannas.

En stor anledning till att En enkel till Antibes fungerar så bra som den gör är huvudrollsinnehavaren Sven-Bertil Taubes förtjänst.

Regi: Richard Hobert

Tal på svenska. Textad på svenska och norska för hörselskadade.