Eyvind Johnson

Under sommaren presenterar redaktionen norrbottniska författarskap, alla på olika sätt värda att uppmärksammas och lyftas.

Eyvind Johnson
Eyvind Johnson
 finns på Norrbottensförfattare.se tillsammans med 112 andra intressanta författare.

”… för en i länder och tider vittskådande berättarkonst i frihetens tjänst”, är en del av motiveringen när Eyvind Johnson tilldelades Nobelpriset i litteratur 1974. Han delade priset med Harry Martinsson.

Eyvind Johnson var mycket produktiv och skrev en rad romaner, noveller, tidningsartiklar och olika personliga betraktelser. Genombrottet hos kritikerna fick Eyvind med romanen Kommentar till ett stjärnfall (1929) som han skrev när han bodde i Frankrike. Då hade han redan gett ut en handfull böcker. Det var framför allt två litterära verk som slog igenom hos den breda läsekretsen.

Det första genombrottet är egentligen fyra romaner om Olof från åren 1934-1937; de gavs ut i en samlingsvolym med titeln Romanen om Olof 1945. Sviten om Olof beskrivs som sanningsenlig, inte självbiografisk, och berättar om den unge mannens liv i och väg bort från Norrbotten. Med romanen Strändernas svall (1946) befäste Eyvind sin publika popularitet. Boken är en omdiktning av Odysséen. Textutdrag ur Strändernas svall >>>

Olof Edvin Verner Jonsson - sedermera Eyvind Johnson - föddes år 1900. Hans föräldrar kom till Norrbotten när stambanan byggdes. De första åren bodde familjen i en bagarstuga i Björkelund utanför Boden innan de byggde sig ett hus. Pappan var sjuklig och kunde inte försörja familjen varför Eyvind togs om hand av mostern och hennes man.

Tips: missa inte Eyvind Johnson-dagen den 29 juli klockan 18:00 i bagarstugan i Björkelund, Boden!

 

 

Taggar:

Skrivet av: Maria Öman den 27 juli 2015