Fågeln i mig flyger vart den vill

En stark läsupplevelse om att inte riktigt passa in, att vilja gå sin egen väg och inte göra det som förväntas av en. Det är även en bok om sorg, längtan och fantasins kraft att förändra.

Illustrationerna är färgrika och mångbottnade och text och bild samspelar för att levandegöra historien om en flicka som inte ville följa de konventioner som fanns. Känslan av den lilla fågeln som vill flyga fritt lever kvar efteråt i alla fall hos mig. Jag såg Sara Lundbergs originalillustrationer på Bildmuseet i Umeå under sommaren 2018. Det var inspirerande att se dem på nära håll och se hur de var uppbyggda. Det kliade ordentligt i skaparfingrarna. Boken tilldelades Augustpriset 2017 för bästa barn- och ungdomsbok samt Snöbollens pris för årets bilderbok. Och även om den riktar sig till 9 - 12 åringar så är det en bilderbok för alla.  

Den här berättelsen är inspirerad av konstnären Berta Hanssons (1910 - 1994) liv och uppväxt i en liten jämtländsk by i början av 1900-talet.  Boken väckte en nyfikenhet hos mig och en vilja att lära mig mer om konstnären Berta Hansson.

Om och av Berta Hansson

 1. Mina ungar

  Undertitel: dagbok från en byskola
  Av: Hansson, Berta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1979
  Klassifikation: Undervisningsväsen: allmänt
  Finns som: Bok
 2. Barn

  Av: Hansson, Berta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1981
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 3. Berta Hansson

  Av: Carlstedt, Gunilla
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok

Fler tips på barnböcker

 1. Vem har varit här?

  Av: Salmson, Karin Tipsat av: Hilkka Horsma, Malmbergets bibliotek

  Boken handlar om nio djur och en liten människa (en baby). På sista uppslaget kan man tillsammans räkna ihop alla djuren och den lilla babyn.

 2. Om jag var en elefant

  Av: Gustavsson, Per Tipsat av: Hilkka Horsma

  En härlig, färgsprakande och fantasifull bilderbok som vill läsas högt!

 3. Se upp! Sigge sik

  Av: Renström, Helena Tipsat av: Hilkka Horsma, Malmbergets bibliotek

  Detta är ett riktigt kunskapsäventyr genom Torneälvens vatten. Tillsammans med Sigge sik, vars mål är Kukkolaforsen, får vi möta älvens invånare och stifta bekantskap med den omgivande Tornedalska naturen.

 4. Dubbel-trubbel

  Av: Barnett, Mac Tipsat av: Hilkka Horsma, Malmbergets bibliotek

  Det här är en riktigt bra och lättläst bok med mycket humor, som garanterat kommer att gillas. Det är rakt in i historien från första sidan och sedan är det svårt att släppa boken. Perfekt som högläsning tillsammans med barn, ni kommer säkert att fnissa ikapp.

 5. Inbrott i skolan!

  Av: Lilleste, Lena Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Tommy och Flisen går i 7:an. Mitt under svenska-lektionen går brandlarmet och klassen springer ut. När alla kommit tillbaka in upptäcks att klasskassan är försvunnen. Vem är tjuven?

Visa fler sidor...