Författare i karantän: Birgitta Filipsson

2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till 6 etablerade och redan utgivna Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Birgitta Filipsson, en av författarna. Imorgon presenteras en ny.

Berätta om dig själv!

Jag är  26 år och uppväxt i Puoltikasvaara. Idag bor jag i Luleå och driver företaget Aihe design som grafisk designer, illustratör och skribent. 
Puhu meänkieltä - En frasbok på meänkieli, är frasboken som gör det enkelt för dig att använda meänkieli i vardagen: hemma, med kompisar eller i bastun.
Idén till Puhu meänkieltä, började med mitt examensarbete i grafisk design. I krönikan "Med lite voima kan vi tillsammans stärka språket" beskriver jag mina tankar kring meänkieli och tornedalsk identitet på https://www.minoritet.se/6395.
Jag är även en av upphovspersonerna och illustratör av barnboksserien Ahai keksii.

När blev det kö i skogen?

Högt klagande plaskar jag över myren med knähöga steg.
- Över nästa krön bara, du klarar det! uppmuntrar min sambo klämkäckt.
Att det var minst tio krön till utelämnade han. Tillvaron pausas av en älg som klövar över den nu snöfria skoterleden som visar oss vägen upp till fjällsjön. Förvånade, men lättade över att se ett livstecken, trampar vi vidare. Väl framme vid vår destination stöter vi på tre tältare; vilket är lite för folktätt i min smak.

Vandring har blivit en riktig trend. Så stark trend att det har utvecklats ett “enormt ökat intresse” för vandring runt om i landet *. Många nybörjare lockas till lämmeltågen som slingrar sig upp mot Kebnekaises topp när utlandsresan blev inställd, vilket har fått mig att fundera varför; och när det blev kö i skogen.

Naturen lockar

Vandring är fantastiskt och tillgängligt för alla, nybörjare som erfaren. Det kan innebära vandring på fjäll, i skog eller längs stränder. Stillhet, återhämtning och frihet. Att det just i år har skapats en stark ström av människor ut i skog och mark har självklara anledningar. Covid-19 är nog den största anledningen. Eftersom utlandssemestrar uteblir för många är det inte konstigt att människor söker sig till prestigefyllda, exotiska resmål inom landets gränser. Palmer och vita stränder byts ut mot granbarr och myrmark. Fenomen som hemester, svemester och staycation har skapats och besöksnäringen har fått ett uppsving. Kanske söker fler lugnet och återhämtning i naturen efter år av flygskam och klimatångest.

Pandemin tröttar ut oss, med ständiga upplysningar om förhållningssätt och restriktioner. Informationsflödet är intensivt, vilket är en förutsättning, men det kan bli övermäktigt för många. Fler flyr undan stressen genom att logga ut. För att slippa informationstvånget som ber oss att avstå från vår sociala samvaro, våra väl invanda resvanor och makten över våra egna liv.

Allt fler i skogen

Från norr till söder har vandring fått ett uppsving, vilket märks från ökningen av nya kängsnörare på forum som söker råd av mer erfarna. Men det är inte bara vandringen utan friluftsliv, i all dess form, har blivit en boom. Det visar sig genom utsålda cyklar och löparskor; hur suveränt är inte det? Pandemin må stöta oss ur vårt trygga ekorrhjul, men jag skulle säga att vi utvecklas med den globala krisen. Förhoppningsvis minskar vi stressen med ökat endorfin och passar på att hittar oss själva mellan träden i spåren av corona.

Även fast det är många fler som njuter av naturen i större utsträckning, vågar jag påstå att som boende i Norrbotten är det knappt märkbart. Förutom i de mer välkända resmålen förstås. Vi har yta nog att kunna dela upplevelser med varandra utan att behöva trängas på stigarna och därmed sker den sociala distanseringen per automatik. Oavsett om du eftersträvar att ingå celibat under en veckas tid eller sjunga runt en lägereld. Vandring kan också vara en högst social tillställning, tro det eller ej så är du sällan ensam på vandringsleden. Så håll avstånd, tvätta händerna, ta en kölapp och ställ dig längst bak i ledet och njut!

 

Lisbeth Hermansson, Sveriges radio.se

Programmet sändes den 21 April 2020.

 1. Ahai keksii lentsu

  By: Filipsson, Birgitta
  Language:
  Swedish fit
  Published: 2019
  Classification: Hubt(yb)
  Available as: Book
 2. Puhu meänkieltä

  Subtitle: en frasbok på meänkieli
  By: Filipsson, Birgitta
  Language:
  Swedish fit
  Published: 2019
  Classification: Fubt
  Available as: Book
 3. Ahai keksii vahtidisko

  By: Filipsson, Birgitta
  Language:
  Swedish fit
  Published: 2019
  Classification: Hubt(yb)
  Available as: Book

Träffa de andra författarna

 1. Författare i karantän: Peo Rask

  Written by: Maria Öman

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till 6 etablerade och redan utgivna Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Peo Rask, en av författarna. På måndag presenteras en ny.

 2. Författare i karantän: Therese Henriksson

  Written by: Maria Öman

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till sex Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text och film beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Therese Henriksson. I morgon presenteras en ny.

 3. Författare i karantän: Linnea Huhta

  Written by: Maria Öman

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till 6 etablerade och redan utgivna Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text och film beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Linnea Huhta, en av författarna. Imorgon presenteras en ny.

 4. Författare i karantän: Daniel Åberg

  Written by: Webbredaktionen

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till sex Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text och film beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Daniel Åberg. I morgon presenteras en ny.

 5. Författare i karantän: Birgitta Filipsson

  Written by: Maria Öman

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till 6 etablerade och redan utgivna Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Birgitta Filipsson, en av författarna. Imorgon presenteras en ny.

 6. Författare i karantän: Liv Larsson

  Written by: Maria Öman

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till sex Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text och film beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Liv Larsson.

Audience:

Tags:

Written by: Maria Öman Thursday, November 12, 2020