Författare i karantän: Therese Henriksson

2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till sex Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text och film beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Therese Henriksson. I morgon presenteras en ny.

Berätta om dig själv! 

Som barn lovade jag mig själv att jag skulle bli författare en dag. Många år senare bestämde jag mig för att det var dags att ta tag i det löftet.

Jag debuterade 2015 med den magiska ungdomsberättelsen Korpmåne. 2019 kom Kyla, en spänningsroman för ungdomar om ett strömavbrott. För lite yngre läsare har jag skrivit och ritat om tolvåriga Astrid i Skrivtävlingen, Astrid, Astrid, och Modigt, Astrid! Jag har också skrivit och illustrerat bilderboken Den magiska vanten.

Mina berättelser blandar spänning och känslor med vardagliga saker. Ofta finns där någon som känner sig utanför, eller som måste vara extra modig. Och det får vi ju alla vara ibland. Inte minst under pandemin, som också ställer nya krav på oss som skriver, både praktiskt, ekonomiskt, och inspirationsmässigt.
Jag bor nära naturen i Mockträsk, med sambon Patrik, sonen Nils, och gårdens alla djur.

En social enstöring i coronatider, eller betraktelse från en bagarstuga

Jag är både social och enstöring, på samma gång. Kanske beror det på att jag föddes som ensambarn till föräldrar som hade mer att göra med att få tillvaron att fungera, än med att aktivera mig? Och det där med aktiverandet klarade jag förresten bra själv. Det gör jag fortfarande.
Fast nu har barndomens vidsträckta lekvärldar och dess påhittade personer sedan länge fått flytta in i min laptop istället. Egentligen är det inte så stor skillnad på leken och skrivandet.

Jag gillar riktiga människor också, och har i många år arbetat inom vård och skola. Jobb med många sociala kontakter. Inget ger mer, inspirerar mer, eller tar mer från mig. En inte alldeles enkel balansgång, skulle det visa sig. Jag blev utbränd på kuppen. Så det där med balansen var visst inte min grej. Men hade jag inte gått in i väggen, så skulle jag inte ha satsat på författardrömmen, som jag burit sedan barnsben.

Tio år senare

Så här nästan tio år senare kände jag att det hade börjat flyta på rätt bra med både böcker och uppdrag.
Fast då kom ett virus i vägen.

Sedan Covid 19 kom så är jag mest bara enstöring, och de sociala bitarna, som exempelvis skolbesök, föreläsningar och marknader är lagda i malpåse. För jag tillhör ju riskgrupp också, och vill helst inte chansa för mycket.
Jag avbokade tidigt mitt hotellrum till bokmässan, som ju sedan blev inställd, och sommarens författarjobb åt Rädda Barnen, och erbjöd mig istället att vara tillgänglig via nätet.

Att hitta en digital nisch vore ju en vinst för familjeekonomin, om inte annat. Särskilt som sambon nu varit covidpermitterad i ett halvår.
Fast jag tycker att det är svårt. Är jag en poddperson? Funkar jag i zoomversion? Jag som är så där taktil och tycker att jag ser dum ut på film. 
I juni gick jag en webbkurs på temat. Så nu vet jag i alla fall hur man loggar in och säger hej i bild. Resten får jag nog träna på.

Skrivövningar

Förra året var jag med i projektet Summer Vibe som gick ut på att erbjuda barn i Luleå fritidsaktiviteter med kultur och sport under sommarlovet. Fritidspedagogen i mig vaknade till! Hur inspirerar man barn till skrivande och läsning när de är lediga, och kanske egentligen hade tänkt spela streetbasket?

Jag lockade med övningar som gick ut på att spåna ihop karaktärer och berättelser kring bilder av personer och miljöer som jag hade plockat fram. 
Det var kul. Men inte var det väl skrivande? tyckte barnen. Tills jag sa att vi hittat på värsta thrillern. Då ville fler vara med.
Inför hösten funderar jag på hur man kan göra något liknande via webben? Inte blir det som att vara på samma plats förstås. Men kanske kan man få till något som är nästan lika bra?

Jag hade ett par samarbeten i våras, trots viruset. Jobbade mot högstadieklasser via mejl och blogg. Svarade på frågor kring mina böcker, och fick ta del av deras arbeten.
Inte var det precis som skolbesök, men mycket bättre än att inte ha några kontakter alls. För också i mötet via mejl skapas något. Och kanske kan svaret på en elevs fråga inte bara räta ut frågetecken kring texten, utan också ge det där uppmuntrandet som alltid känns så viktigt på de fysiska besöken. 
Inte minst kände jag mig riktigt peppad själv och det behöver man mer än man tror. Särskilt nu när man missar mässor och annat där vi skrivare brukar mötas och prata av oss.

Familjen

En annan sak så här i coronatider är familjesituationen. Jag jobbar hemifrån, och här brukar det vara tyst och stilla under dagarna, så när som på gårdens djur som ska ha sitt.
Men med sambon långtidspermitterad, och sonen förkyld för det mesta, ändrades det lugna livet. I huset har de två teveapparaterna stått på. Visat repriser och bilsport medan jag valsat runt och letat skrivro. Har jag stängt av en teve så har någon annan satt igång den igen.    
Inte visste jag att jag var så lättstörd! Hur koncentrerar man sig egentligen till en blandning av ljudet från både Pokémon och Formel 1?
Jag flyttade ut mitt skrivande i bagarstugan istället.

I stugan är köksinredningen utriven för en renovering som kom av sig. Men jag hör åtminstone vad jag tänker, och vindens vinande i knuttimringen är faktiskt riktigt inspirerande.
Så nu skriver jag en spökhistoria vid en sågbänk, läser texten högt för mig själv, inför målarpytsar och motorsågskedjor. Och traskar in till boningshuset när det blir dags för lunch.

Åtta hundar och manus

Häromdagen fick sambon äntligen jobb. I Thailand! Det är där jobben finns i virustid, för en sådan som han. Och hunden Smulan, hon fick valpar. För som så många andra tyckte vi i våras att det var läge nu, när vi ändå skulle vistas mer hemma.

Hösten startar jag alltså som skrivande gräsänka med åtta hundar, varav sex valpar som kissar på tidningar och tuggar på stolsbenen. Ett manus jag älskar men verkligen får kämpa med, eftersom jag är trött som en överårig småbarnsförälder. Och med en ny kurs i digitala författarbesök i ryggen. 
Vad som kommer sedan får tiden utvisa.

Läs om Therese Henriksson på Norrbottensförfattare >>>

Låna och läs

 1. Den blixten tar

  By: Henriksson, Therese
  Language:
  Swedish
  Published: 2021
  Available as: Book
 2. Kyla

  By: Henriksson, Therese
  Language:
  Swedish
  Published: 2019
  Classification: Hc.01/DR,u
  Available as: E-book
 3. Modigt, Astrid!

  By: Henriksson, Therese
  Language:
  Swedish
  Published: 2019
  Classification: Hcg
  Available as: Book
Show more...

Träffa de andra författarna

 1. Författare i karantän: Peo Rask

  Article Written by: Maria Öman

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till 6 etablerade och redan utgivna Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Peo Rask, en av författarna. På måndag presenteras en ny.

 2. Författare i karantän: Liv Larsson

  Article Written by: Maria Öman

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till sex Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text och film beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Liv Larsson.

 3. Författare i karantän: Birgitta Filipsson

  Article Written by: Maria Öman

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till 6 etablerade och redan utgivna Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Birgitta Filipsson, en av författarna. Imorgon presenteras en ny.

 4. Författare i karantän: Daniel Åberg

  Article Written by: Webbredaktionen

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till sex Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text och film beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Daniel Åberg. I morgon presenteras en ny.

 5. Författare i karantän: Linnea Huhta

  Article Written by: Maria Öman

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till 6 etablerade och redan utgivna Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text och film beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Linnea Huhta, en av författarna. Imorgon presenteras en ny.

 6. Författare i karantän: Therese Henriksson

  Article Written by: Maria Öman

  2020 är en besynnerlig tid på många plan. Därför utlyste Resurscentrum för litteratur ett särskilt uppdrag till sex Norrbottensförfattare boende och verksamma i Norrbotten. Uppdraget gick ut på att i text och film beskriva det som händer i vår samtid under coronapandemin. Endast fantasin sätter gränser. Utlysningen var öppen för alla genrer. Här träffar du Therese Henriksson. I morgon presenteras en ny.

Audience:

Tags:

Written by: Maria Öman Wednesday, November 11, 2020