Författaren Elsa Forsgren

"... jag vill inte vara plogfåran som besås av Suverän Besittare jag vill inte vara gift med en diskbänk och en barnsäng jag vill inte heta fru för en mans skull jag vill inte klumpbenämnas som familjedel under ett mannanamn utan äga mitt eget ..."

I samband med kvinnodagen presenterar webbredaktionen en mycket intressant författare från Norrbotten: Elsa Forsgren. Även kallad modernisten från Vittangi.

Elsa Forsgren gav ut en bok och vilken respons den fick! Resa mellan ensamheter gavs ut år 1950 och kom att bli en kritikersuccé. Recensenterna såg romanen som ett tecken på att "en ny medvetenhet höll på att växa fram i den kvinnliga leden". I särskilt god jord föll texten hos författaren Stig Carlson och litteraturhistorikern Margit Abenius som utan vidare förbehåll höjde upp Elsa Forsgren till den intressantaste prosadebutanten under 1950.

Vill inte vara gift med en diskbänk

Ur Den oefterrättliga, Resa mellan ensamheter (1950):

"... jag vill in te ha denna underlivskonstruktion som hindrar hjärnans utveckling och krokbenar den raka tanken jag vill inte bli uppskattad av Herr Denochden Kvinnouppskattare utan vara jag vill inte vara plogfåran som besås av Suverän Besittare jag vill inte vara gift med en diskbänk och en barnsäng jag vill inte heta fru för en mans skull jag vill inte klumpbenämnas som familjedel under ett mannanamn utan äga mitt eget". 

Hon är Mariagestalten i Bror Hjorts altartavla i Jukkasjärvi. Hon har även stått som modell för statyn utanför Uppsala centralstation.

Nyfiken på mer om författaren? Elsa Forsgren finns på Norrbottensförfattare.

Fotografi ur Vecko-Journalen, nummer 9 år1951.

Låna och läs

 1. Resa mellan ensamheter

  By: Forsgren, Elsa
  Language:
  Swedish
  Published: 1950
  Classification: Hc
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Maria Öman Tuesday, March 5, 2019