Författarporträtt - Solveig Labba

Författare och slöjdare från Övre Soppero, skriver på nordsamiska.

Min berättelse färgad streck

Jag bor i Övre Soppero, Kiruna kommun. Jag är förskollärare, slöjdlärare och samisklärare. Jag har skrivit en slöjdordbok på nordsamiska tillsammans med Gunvor Guttorm. Jag har också skrivit en bönbok för barn på nordsamiska.

Jag brukar säga att jag är född och invuxen i duodji/ hantverk. Många tekniker har jag lärt mig hemma men jag har också utbildat mig.

Jag har alltid varit intresserad av ord och skrev alltid upp nya slöjdtermer på en lapp som jag sparade i en liten låda. När jag började på slöjdlinjen vid Samernas folkhögskola blev vi uppmuntrade att lära oss slöjdtermerna. Då startade jag och Gunvor Guttorm vårt insamlande, och efter ungefär tio år beslöt vi oss för att systematisera våra ord i en duodjiordbok.

Författaren Solveig Labba, fotograf Carl-Johan Utsi
Fotograf Carl-Johan Utsi.

Ávdnasis duodjin (2008)

Ovdasátni

"Ávdnasis duodjin" lea jurddašuvvon veahkkin dipmaduoji oahpahussii sihke vuođđoja joatkkaskuvllas ja alit oahpahusas. Dán tearbmagirjji sáhttá geavahit nugo dat heive buoremusat dan dásis, masa oahppit leat ovdánan duddjomis.

Dát girji lea huksejuvvon dan mielde mii dábálaččat dáhpáhuvvá duddjodettiin. Girjjis leat maid mielde sánit, mat muitalit mo olmmoš oaidná gárvves duoji. Dat leat anolaččat danne go sihke vuođđoskuvlla, joatkkaskuvlla ja allaskuvlla duodjeohppui maid gullá oahppat govvet, bagadallat ja árvvoštallat dujiid. Girjji galgá sáhttit geavahit neavvun duoji teorehtalaš oahpaheamis, muhto dat ii leat doarvái duodjeteknihkaid oahpahallamis.

Låna och läs

 1. Ávdnasis duodjin

  Subtitle: dipmaduodjesánit
  By: Guttorm, Gunvor
  Language:
  Northern Sami
  Published: 2008
  Classification: Ih-cs(x)
  Available as: Book

 1. Gehppes mátkki sávan dutnje

  Subtitle: lávllagirji mánáide ja nuoraide
  Language:
  Northern Sami
  Published: 2010
  Classification: Xsfb/O,u
  Available as: Educational package

Till startsidan Min berättelse

Träffa de andra

Här hittar du alla våra sidor

 1. Lyssna på berättelser

  Här kan du lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur. Det är författare, musiker och kulturutövare som delar med sig. Det gör de på 5 språk.

 2. Inskickade berättelser

  Här kan du läsa och lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur på samiska, meänkieli, finska och svenska. Skicka gärna in din berättelse, du också.

 3. Författarporträtt

  Norrbottniska författare som skriver på nationella minoritets- och urfolksspråk

 4. Om projektet

  Min berättelse lyfter fram Norrbottens nedskrivna och berättade litteratur på nationella minoritets- och urfolksspråk.