Förnuft och känsla

Två systrar. Två olika temperament. Två helt motsatta vägar till den stora kärleken. Skall den mötas med förnuft eller med känsla? Vad skulle du välja?

Som ett exempel på att pappa inte alltid vet bäst överlåter Mr Henry Dashwood på sin dödsbädd det ekonomiska ansvaret för hustru och döttrar på sin son. Men då har han inte räknat med sin svärdotter. Hon har inte bara tummen i ögat på sin man, hon vill också ha alla pengarna för sig själv. Hon vill till och med ha sin bror för sig själv. Men det är en helt annan historia. Eller kanske inte helt annan även om det ganska länge kan verka så.

Som en racerbil

Förvisade till ett kyffe i Devonshire måste systrarna Elinor och Marianne Dashwood inte bara reda ut sin privatekonomi utan också lyckas nysta upp alla kärleksintriger. Vilket inte blir lättare när Lucy Steel i största förtrolighet avslöjar för Elinor vem hon är hemligt förlovade med.

Även om det är den i högsta grad förnuftiga Elinor som bär upp Förnuft och känsla är det den temperamentsfulla Marianne och hennes emotionella utbrott som driver historien framåt. Om Marianne var en racerbil så skulle hon ha tagit hårnålskurvorna på två hjul. Elinor är mer av en söndagsförare som når sitt mål även om det tar sin tid.

Överväldigad tipsare

Själv är jag en aning överväldigad. Jag tror inte att mitt känsloliv når upp till systrarna Dashwoods standard. Om jag skulle välja mellan förnuft och känsla skulle jag nog göra ett val med ett fett frågetecken efter. Men det är förstås en god anledning att läsa Jane Austens roman en gång till. Nästa gång kan jag kanske komma med ett svar.

För dig med läsnedsättning finns Förnuft och känsla som talbok, inläst av Monica Cassidy.

Audience:

Tags:

Review by: Magnus Svartvall Friday, September 15, 2017