Führerns barnmorska

- Hennes namn är fräulein Eva Braun. Med de orden lutade sig kapten Stenz tillbaka i stolen, väl medveten om att han just släppt en bomb.

Omtalad för sin skicklighet blir barnmorskan Anke hämtad ur koncentrationslägret för att hjälpa till i ett delikat ärende. Det hon föreställt sig, att hon anlitats för att sköta om hustrun till någon högt uppsatt nazist, visar sig vara något ännu värre. Det är Führern själv som ska bli pappa, och att just hon får det vanskliga förtroendet att hjälpa barnet till världen är så otroligt att det verkar helt osannolikt.

Att påverka världshistorien

Ett barn som skulle ärva Hitlers sätt att tänka, med makten att skapa obevekliga chockvågor över Europa och hela världen. Anke vet att hennes handlingar kan påverka världshistorien, men en barnmorska diskriminerar ingen, varken fattig eller rik, ond eller god. Alla barn är likar vid födseln och alla förtjänar samma chans i livet.

Anke reser till Berghof, Hitlers palats i bergen. Däruppe bland molnen är kriget långt borta. Luften är frisk och solen skiner. Här är det tänkt att hon ska vistas under hela Evas graviditet och en tid därefter. Anke inser att Fräulein Eva inte är mycket mer än en oskuldsfull flicka, omöjlig att tycka illa om. De två blir snabbt väninnor.

Kärlekshistorien en extra krydda

Det har spekulerats om Eva Braun och Adolf Hitler möjligtvis fick barn tillsammans i verkligheten, och författarinnan Mandy Robotham leker med tanken. Eftersom hon själv är barnmorska började hon ifrågasätta sin egen moral. Hur hade hon agerat om hon hamnat i Ankes situation? Kunde hon tänka sig något barn vars påbrå skulle väcka sådan avsky att hon valde att inte göra sitt yttersta vid förlossningen?

Führerns barnmorska är en bok som kommer att stanna länge i minnet. Författarinnans närvaro i de miljöer hon målar upp och de karaktärer hon gestaltar ger berättelsen en intensitet som gör att jag har mycket svårt att lägga den ifrån mig. Att sen krydda det hela med en vacker men aningen förbjuden och sorgesam kärlekshistoria är pricken över i:et.

Fler bra romaner

 1. Mot nya världar

  By: Clarke, Arthur C Review by: Kristian Priemel

  Mänskligheten står på randen av att ge sig ut i rymden, och i bakgrunden finns hotet om total förintelse genom kärnvapenkrig.

 2. Motståndarna

  By: Norlin, Arne Review by: Webbredaktionen

  Tove håller på AIK, hennes pappa är stjärnspelare där. Noel håller på Hammarby, hans brorsa är stenhård supporter.

 3. I tunga vintrars mage

  By: Lundgren, Andrea Review by: Hilkka Horsma

  Jag måste erkänna – jag var skeptisk till den här boken från början. Tänkte att den nog är lite tråkig. En dyster barndomsskildring där det inte händer något. Men jag blev golvad direkt!

 4. Aftonland

  By: Bohman, Therese Review by: Jan Olofsson

  Först ser det ut som ännu en bok om frustrerad intellektuell medelklass i storstad. Men berättelsen har djupverkan. Om man vrider lite på den, tittar ur ett annat perspektiv, framträder en skarpsynt idéroman om vår förvirrande samtid.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Solveig Nordmark Wednesday, November 25, 2020