Felicia Fahlander och isbrytaren Arnulf

Felicia brukar gå ner till hamnen och titta på båtarna. Där finns isbrytare, lastbåtar och en liten bogserbåt. Men en dag när hon som vanligt går ner till hamnen för att titta på båtarna händer något mycket oväntat.

Hon möter Jonte som gör praktik på isbrytaren Arnulf och han frågar om hon vill hänga med ombord. Det blir en spännande resa för Felicia där hon får se och upptäcka mycket.

Felicia och Jonte går tillsammans ner för en lång trappa. Det är så många trappsteg att Felicia tappar räkningen och det blir mörkare och mörkare för varje trappsteg. Trappan leder ner till maskinrummet där Felicia ser oljiga pistonger som pumpar. Där nere finns också ett bibliotek med dammiga och oljiga böcker som ser ut att ha varit med på många resor.

Ombord på Arnulf befinner sig även väsentliga Veronica, ett spöke som för ett väldigt väsen. Jonte berättar att det på nästan alla båtar finns en gast men tillägger att det sägs att hon inte är farlig.

Alla ombord verkar känna Felicias farfar eftersom han jobbat till sjöss. Det är spännande för Felicia att stå på bryggan och se på när Arnulf bryter is och får isbjörnar att skrämda springa sin väg. Hon träffar också på en forskningsresande som forskar om varför det är så många som har åkt till Nordpolen.

Peo Rask har skrivit poesi, prosa och barnböcker. Han är också kulturjournalist och debattör. Han är född i Karlstad och bosatt i Luleå. Flera böcker har utkommit i serien om Felicia och detta är den fjärde i serien fristående berättelser. Läs om Peo Rask på Norrbottensförfattare.se >>>

Fanny Felicia Svanberg har gjort bilderbokens vackra och detaljrika illustrationer.

Black Islands Books, 2013