Fem trappor upp

Det här är en riktigt trevlig film med hög mysfaktor om ett äldre par som inte längre riktigt tycker sig orka med de fem trappor upp utan hiss som de bor på, i en New York-lägenhet (som jag för övrigt inte skulle tveka en sekund att flytta in i).

De flyttade in fyrtio år tidigare och då var området ansett som sunkigt och låg på fel sida om stan. Med åren har dock kvarteret blivit riktigt hippt, trendigt och populärt så mäklaren har värderat lägenheten till motsvarande nästan nio miljoner svenska kronor – men Ruth och Alex måste ha någon annanstans att bo – så de ger sig ut i visningsdjungeln – och fort ska det gå!

Mannen Alex, som spelas fantastiskt bra av Morgan Freeman, är betydligt mer motvillig till flytten än hans fru. Han är (en inte längre riktigt gångbar) konstnär och har sin lilla ateljé hemma i ett av rummen i lägenheten. Hans fru Ruth (underbara Diane Keaton som känns äkta ut i fingerspetsarna) är pensionerad lärare och deras stora sorg i livet är att de aldrig fick några barn. I stället slösar de all kärlek på sin lilla terrier Dorothy. I några scener anas det också att de inte heller haft det riktigt lätt med sina respektive familjer när de valde att bli ett par.

Birollsskådespelarna är också bra, jag föll speciellt för en liten flicka (spelad av Alysia Reiner, lägg märke till henne!) som mamman släpar med sig på varenda visning.

10-åriga hunden Dorothy får problem med ryggen och måste genomgå en kostsam operation så där ställs paret inför ännu ett dilemma.

Gillar du New York och miljöerna där så är detta verkligen en film för dig. I bakgrunden surrar polishelikoptrar och tidningar och tv är fulla av historien om en misstänkt terrorist – något som förstärker intrycket av att vi befinner oss ”mitt i smeten”.

DVD:film med bland andra Diane Keaton och Morgan Freeman.

Filmen bygger på boken Heroic measures av Jill Ciment.

Filmen rekommenderas från 7 år och är 1 timme 32 minuter lång. Den är regisserad av Richard Loncraine.

Audience:

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Monday, August 1, 2016