Fiska i utopia

Fiska i utopia vann 2009 det i Storbritannien instiftade priset ”Orwell prize” som ges till böcker som uppfyller kriteriet ”political writing of outstanding quality”. Och hela essäsamlingen handlar om Sverige, med undertiteln Drömmen om folkhemmet som försvann.

Titeln kommer sig av ett passionerat flugfiskeintresse. Erfarenheterna av Sverige kommer sig av att han bott, arbetat och bildat familj i Sverige. Senare, efter flytt tillbaka till England och skilsmässa, har han också rest runt och bland annat hyrt en stuga utanför Sorsele för att kunna skriva.

Essäerna är underfundiga och personliga. En skildring av ett midsommarfirande är närmast obetalbar. En annan essä om det enformiga arbetet hos en egenföretagare i slutet av 1970-talet prickar väl in ett tråkigt, men jämlikt Sverige som idag inte finns. För boken har en undertitel, mer rakt på sak på engelska Sweden and the future that disappeared som på svenska blivit Drömmen om folkhemmet som försvann.

Andrew Brown skriver inlägg om religiösa frågor som fritt kan kommenteras i  den brittiska tidningen The Guardians publika digital del: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/andrewbrown

 

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Wednesday, August 3, 2016