Fjälldesperadon

Ett spännande drama som man gärna sträckläser. Om Fjälldesperadon som spred skräck i fjällen runt Akkajaure i början på femtiotalet.

Den som är tillräckligt gammal minns säkert Fjälldesperadon som spred skräck i fjällen runt Akkajaure i början på femtiotalet. Är man inte tillräckligt gammal så har kanske hört talas om fallet, för det har levt kvar i berättelser och krönikor. Fjälldesperadon greps till sist efter en svår och farlig jakt som krävde flera dödsoffer. Om denna jakt har Jerk Schuitema skrivit en thriller som till stora delar bygger på det verkliga händelseförloppet, utsmyckat med fiktiva inslag
 
Fjälldesperadon hade levt månader i fjällen mitt i den kallaste vinter och försörjt sig på att stjäla ur renvaktarkojor och turiststugor. Ett mord på en ripjägare blir upptakten till den dramatiska jakten och det här är en riktig äventyrsberättelse av klassiskt format. Man får en realistisk inblick i polisarbete i väglöst land, mitt i den kallaste vinter, i en tid utan mobiltelefoner, utan snöskotrar och helikoptrar.

Tags:

Review by: Jan Olofsson Friday, February 13, 2015