Fotbolls EM 2016

Sommaren 2016 kommer att bli en fantastiskt fotbollssommar. Det kommer inte bara att rullas boll i Frankrike och EM utan även i USA och Copa América Centenario.

EM
Copa América

Mellan 3 juni och 26 juni avgörs Copa América Centenario i USA. Copa América Centenario är en extrainsatt fotbollsturnering som spelas för att fira 100-årsjubileumet av Copa América, världens äldsta ännu pågående internationella landslagstävling. Lär bli en hel del sena nätter/tidiga mornar då många matcherna startar ca 02.00 eller 04.00 svensk tid. 

Europeiska Mästerskapen

Mellan 10 juni och 10 juli spelas EM i fotboll 2016 i Frankrike. En av favoriterna är som alltid Tyskland, även om ett flertal framstående spelare som Philipp Lahm, Per Mertesacker och Miroslav Klose slutat. Värdnationen Frankrike är en annan lågoddsare. Med spelare som Griezmann och Pogba, förväntas man nå långt.

Copa América
Regerande mästarna Spanien har en mängd världsspelare i sitt lag. Återstår att se om man kan återhämta sig från fadäsen i VM. England har tillskillnad från föregående år ett intressant lag. Man har ett antal unga spelare som visat framfötterna i Premier League. Tillika har man två av Premier Leagues främsta målgörare, Leicesters Jamie Vardy och Tottenhams Harry Kane, i laget.

Sverige som fick kvala för att komma till EM kommer att få det hårt. I deras grupp E återfinns starka lag som Belgien och Italien. Sverige brukar även spela jämnt med Irland. Det ska mycket till för att Sverige ens ska lyckas ta sig ur gruppen. Sverige bör nog hoppas på att bli bästa trea.

Nämnas bör även Lars Lagerbäcks Island. En uppstickare i sammanhanget som kvalat in till sitt första europamästerskap. Island gjorde bra ifrån sig i gruppspelet, man lyckades bland annat besegra Holland två gånger (2-0, 1-0).

Grupperna

Grupp A
Frankrike
Rumänien
Albanien
Schweiz

Grupp B
England
Ryssland
Wales
Slovakien
Grupp C
Tyskland
Ukraina
Polen
Nordirland
Grupp D
Spanien
Tjeckien
Turkiet
Kroatien
Grupp E
Belgien
Italien
Irland
Sverige
Grupp F
Portugal
Island 
Österrike
Ungern
 

De 24 deltagande nationerna delas in i grupper om fyra, där alla lag möter varandra en gång. När dessa matcher är spelade går de två bästa lagen ur varje grupp, tillsammans med de fyra bästa tredjeplacerade lagen vidare till sextondelsfinal. Efter detta följer ett klassiskt slutspel med kvartsfinal, semifinal och final.

Sveriges spelschema

13 Juni kl 18:00: Irland – Sverige – Stade de France, Saint-Denis.
17 Juni kl 15:00: Italien – Sverige – Stadium Municipal, Toulouse.
22 Juni kl 21:00: Sverige – Belgien – Allianz Riviera, Nice.

Länkar

UEFA Euro 2016.
Fotbolls EM på TV.
Svenska Fans om EM.
Copa América Centenario. Copa América.
Copa América Centenario på TV.

 

Tags:

Written by: Webbredaktionen Wednesday, May 18, 2016