Fotbolls VM 2018

Årets största höjdpunkt. Världsmästerskapet i fotboll är tillbaka.

Världsmästerskapet

Dags att tajma semestern för nu är världens störa sportevenemang tillbaka. Fotbolls VM. Sommaren är räddad!

Världsmästerskapet i fotboll 2018 kommer detta år att spelas i Ryssland mellan den 14 juni och 15 juli.

Favoriter

Favoriter är som alltid de regerande mästarna Tyskland. Dock var det länge oklart om FC Bayerns målvakt Manuel Neuer skulle hinna bli frisk till VM. Nu är han friskförklarad, men frågan är om han är helt återställd. Likväl har landet en solklar ersättare i Ter Stegen från FC Barcelona.

Ett annat lag vars avbytarbänk själva skulle kunna kvalificera sig till VM är Frankrike. Landets spelare finns i alla de bästa lagen i Europa. Antoine Griezmann från Atletico Madrid, Paul Pogba från Manchester United, Samuel Umtiti från FC Barcelona och Kylian Mbappé från Paris Saint-Germain, för att nämna några. Ska någon svaghet nämnas är det på målvaktspositionen. Hugo Lloris från Tottenham Hotspur räknas inte som en av världens stabilaste målvakter och har svajat märkbart under säsongen.

Spanien bör även nämnas i sammanhanget. Landet har en mängd världsspelare i sitt lag, bland annat en av de bästa målvakterna i världen: David De Gea från Manchester United. Frågan är om anfallet med Diego Costa från Atletico Madrid och Iago Aspas från Celta Vigo kan få det att funka. För Costa likväl som Aspas gäller det även att hålla sig på plan. Dom är kända för sitt fula spel och beteende på plan. Landet vann dock sin kvalgrupp överlägset och har spelat övertygande i träningslandskamper, bland annat mot världsmästarna Tyskland (1-1).

Sverige

Sverige hamnar återigen i en tuff grupp. I gruppen finns favoriten Tyskland. Här finns också Mexiko och Sydkorea med Tottenham Hotspur-spelaren Son Heung-min i spetsen, som glänst i Premier League denna säsong. Sverige kan nog på en bra dag slå både Mexiko och Sydkorea, men det är inte ens att tänka på vad avser Tyskland. Det var i alla fall imponerande av Sverige att slå ut Italien i slutspelet, en bravad som laget borde bli stärkt av. Även om 0-0 mot Danmark och 0-0 mot Panama i det senaste träningslandskamperna inte imponerar. Och ingen Zlatan!

Inte att räkna med?

Ingen, allra minst engelsmännen, tror på Englands chanser. Det finns ingen självklar målvakt. Valet står mellan Jack Butland från Stoke City, Jordan Pickford från Everton eller mindre troliga Nick Pope från Burnley. Även om forwarden Harry Kane från Tottenham Hotspur är en av det bästa målgörarna i Premier League har hans tänkta anfallspartners Jamie Vardy från Leicester och Marcus Rashford från Manchester United inte haft fullt så lysande säsonger. Tänkt alternativ är Raheem Sterling från Manchester City.

Lionel Messi och Argentina? Nej, inte ens världens bästa spelare kommer att kunna bära upp Argentina. Landet spelade svajigt i kvalet och kvalificerade sig till VM i den sista omgången. Sergio Aguero från Premier League-mästarna Manchester City verkar bara inte kunna lyckas i landslagssammanhang. Paulo Dybala från Juventus? Lite väl mycket upp och ner från dag till dag vad avser honom. Argentina är nog inte att räkna med.

Högodsare

En stark outsider är Belgien med spelare som Thibaut Courtois från Chelsea, Toby Alderweireld från Tottenham Hotspur och Kevin De Bruyne från Premier League-mästarna Manchester City. Kevin De Bruyne har haft en lysande säsong och slogs på mållinjen av Mohamed Salah från Liverpool att bli utsedd till året spelare i Premier League. Landet har dock historiskt haft det svårt i landslagssammanhang. Kanske detta VM?

Grupperna

Grupp A: Ryssland, Uruguay, Egypten, Saudiarabien.

Grupp B: Portugal, Spanien, Iran, Marocko.

Grupp C: Frankrike, Peru, Danmark, Australien. 

Grupp D: Argentina, Kroatien, Island, Nigeria.

Grupp E: Brasilien, Schweiz, Costa Rica, Serbien,

Grupp F: Tyskland, Mexiko, Sverige, Sydkorea. 

Grupp G: Belgien, England, Tunisien, Panama.

Grupp H: Polen, Colombia, Senegal, Japan.

Gruppspelet avgörs mellan 14 och 28 juni och består av totalt 48 matcher där alla i varje grupp möts en gång. Segraren och laget som hamnar på andraplats i gruppspelet avancerar till utslagsspelet.

Utslagsspelet inleds den 30 juni och avslutas med finalen den 15 juli.

Sveriges spelschema

2018-06-18
Sverige - Sydkorea. 14:00. SVT.

2018-06-23
Tyskland - Sverige. 20:00. TV4.

2018-06-27
Mexiko - Sverige. 16:00. SVT.

2018-07-03
Sverige - Schweiz. 16:00. TV4.

Länkar

Tags:

Written by: Webbredaktionen Daniel Gunnestam Tuesday, June 12, 2018