Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel

Det är egentligen bara en person som kunnat framföra Bellmans ”Solen glimmar blank och trind…” alla 21 verser och hålla intresset uppe.

Fred Åkerström (1937-1985) kallade den själv för ”epistlarnas maratonlopp”.

Han är för de flesta känd som en förnyande Bellmantolkare. Skivan Glimmande nymf som kom i mitten av 1970-talet var något jag lyssnade på många gånger. Den röda tråden i biografin är de album Fred Åkerström var med i eller gav ut. Och här blev jag förvånad över att den gode sångaren tillsammans med Gösta Linderholm spelat in en skiva om Bananer, texter skrivna av Lennart Hellsing, med musik av Georg Riedel. Fred Åkerström var inte någon produktiv låt- och textskrivare.

Upptäckte Cornelis Vreeswijk

Tidvis ställdes han i skuggan av sin egen upptäckt, Cornelis Vreeswijk. För en yngre publik torde han mer vara känd som far till Cajsastina Åkerström än för översättningen av Pete Seegers ”Jag ger dig min morgon”, mycket populär då det begav sig. Cajsastina Åkerström har skrivit en egen biografi över sin far (Du och jag, farsan, 2010) som på något sätt försöker förstå och göra upp med farsarvet.

Mosskins biografi får en extra dimension om man har tillgång till en musiktjänst eller internet för att lyssna av de musikstycken som med text löpande presenteras i boken. Undertiteln på boken Ingenstans fri som en fågel är namnet på en egenskriven låt som aldrig kom ut under hans levnad. Lite förklarligt eftersom det är en väldigt personlig berättelse om den egna uppväxten, där den återkommande misshandeln från fadern, och att vara mobboffer under skoltiden, satte djupa spår.

Den här boken kan du även låna och läsa som e-bok.

 

Tags:

Review by: Kristian Priemel Monday, August 28, 2017