Gatukatten Bob

Hur intressant kan en bok om en katt och en hemlös kille vara? Jag kände mig lite fördomsfull när jag plockade upp den här boken – men det dröjde inte många meningar innan jag var fast!

Bowen skriver ärligt om sig själv, från ungdomsåren när han alltmer kände sig utanför och vidare in i drogmissbrukets dimma som kom att sluka alltför många år av hans liv. Men av en slump vänder det. Efter att ha varit ute och försörjt sig som gatumusikant kommer Bowen hem och möter en skadad katt i trappuppgången till sin lägenhet. Det är Bob, som han kommer att bli döpt till, en skadad rödfärgad hankatt.

Efter att ha passerat Bob några dagar, men inte sett någon som kan vara ansvarig för honom, tar Bowen tillfälligt Bob till sin lägenhet för att läka. Men Bob blir inte någon tillfällig gäst i Bowens liv. När Bowen får någon att ta hand om börjar han ändra på sitt liv och till slut är han nästan drogfri och har ett jobb, något som han tidigare inte ens kunnat drömma om. Allt på grund av en katt.

Jag tycker det här är en bra bok, en fängslande historia om hur lätt ett liv kan vända till det positiva. James Bowen hade ingen aning om att katten Bob så totalt skulle förändra livet, det är fascinerande och tankeväckande – ibland behövs det så lite för att göra skillnad. Boken är skriven på ett lättförståeligt sätt och kan gott och väl sättas i händerna på ungdomar, även om de inte är kattintresserade!

Bokförlaget NoNa, 2013.

För dig med läsnedsättning finns den som talbok - hämta från Legimus.

Boken finns som ljudbok på CD och ljudbok på Mp3. 

Gästtipsare: Emma Sundström, Arjeplogs bibliotek.

Audience:

Tags:

Review by: Webbredaktionen Monday, February 27, 2017