Gorilla Hobelia och Långa Skuggan

Om Pippi Långstrump hade haft en tvillingsyster så hade det varit Gorilla Hobelia, eller Torilda Josefina som hon egentligen heter!

Gorilla Hobelia är en modig, handlingskraftig och rolig ung flicka som lever i Malmberget i slutet av 1800-talet. Hennes pappa har en handelsbod i den nya staden Malmberget, som sjuder av liv och växer så det knakar. Här samsas hus och små kåkar gjorda av brädstumpar från fläsklådor och silltunnor om utrymmet på bergets sluttningar. Gruvarbetare och rallare trängs på gatorna med rufflare och fifflare och vanligt hederligt folk, förstås.

Nu hade allt varit frid och fröjd för Gorilla Hobelia och hennes familj om det inte hade varit för Evigald Petterson. Han var mera känd som Mister Lång Sjädov (Långa skuggan på engelska), Malmbergets och hela världens farligaste tjuv. För en vinternatt när Långa skuggan bryter sig in i handelsboden för att stjäla allt han kan komma över, råkar Gorilla Hobelia befinna sig där. Hon gömmer sig i sin fars stora rock som hänger på en krok. Hux flux hamnar hon i säcken med allt tjyvgods och rövas bort av skurken.

Bra för högläsning

Mer än så här tänker jag inte avslöja om Gorilla Hobelias spännande äventyr. Om du vill veta hur det går måste du låna och läsa boken själv!

Den här barnboken är otroligt charmigt berättad och passar absolut även för vuxna med barnasinnet kvar! Eller varför inte läsa högt tillsammans med barn eller barnbarn. Författaren har gjort alla härliga illustrationer i boken som också bidrar till den både spännande och dråpliga stämningen.

Själva äventyrsberättelsen och personerna är påhittade, men de utspelar sig i ett väldigt trovärdigt beskrivet Malmberget, som det såg ut för mer än hundra år sedan. Med egenhändigt ihopsnickrade kåkar, lönnkrogar lite här och där och hästskjutsar på de smala vägarna.

För dig med läsnedsättning finns böckerna som talbok.

Läs gärna den lika fantastiska fortsättningen 

Fler tips från Hilkka

 1. Gorilla Hobelia och Långa Skuggan

  By: Olofsson-Heshmat Pasand, Helena Review by: Hilkka Horsma

  Om Pippi Långstrump hade haft en tvillingsyster så hade det varit Gorilla Hobelia, eller Torilda Josefina som hon egentligen heter!

 2. Lily och bläckfisken

  By: Rowley, Steven Review by: Hilkka Horsma

  Hundägare, hallå! Missa inte den här charmiga, roliga, sorgliga, gripande boken om taxen Lily och hennes ägare Ted Flask.

 3. En klurig jul

  By: Angerborn, Ingelin Review by: Hilkka Horsma

  Decembermörkret kryper närmare. Snart är julen här. Mys och läs ett kort kapitel om dagen och bygg upp en förväntansfull stämning inför högtiden!

 4. Om jag var en elefant

  By: Gustavsson, Per Review by: Hilkka Horsma

  En härlig, färgsprakande och fantasifull bilderbok som vill läsas högt!