Gud har för mycket tid

Kan Gud verkligen ha för mycket tid? Borde hen inte ha fullt upp med att se till alla miljarder människor hen har skapat? Eller har hen lämnat dem åt sitt öde och roar sig med att skapa små förtretligheter för dem?

Martin Luuk, känd komiker, romandebuterar med den här boken. Den handlar om Gabriella och Johanna som sluter en pakt redan i barndomen. Aldrig ska de bli som alla andra, alltid ska de gå sina egna vägar. Men hur gör man det?

Johanna blir en berömd konstnär, världskänd för sina konstprojekt som utmanar allt vad publiken har förväntat sig. Gabriella går sin egen väg på ett helt annat, inte socialt accepterat sätt. Hon fångar svanar och tar in dem i lägenheten. Men det är bara i konsten kan man bryta mot nästan vilka normer som helst, inte i det verkliga livet.

Ömsom skrattar man, ömsom grips man av ett vemod, en sorg, en undran över hur man ska bära sig åt för att leva i den här världen som är så svår att begripa sig på. Mycket är oväntat i den här berättelsen som går sina helt egna vägar. Plötsligt kan en figur som Autoerotikens fader dyka upp, han som tycker att kärleken leder till så många strider och tragedier så det är lika bra att avstå från den. Eller förre överbefälhavaren som tror att krigen kommer att upphöra om män får uppleva kvinnlig orgasm och som därför har låtit transplantera sig.

Absurda infall, ja, men här finns en sorts livsvisdom. En visdom som inte har några svar, bara ställer frågor. En oförutsägbar berättelse, helt utan klassisk romanstruktur. Precis som livet självt.

Natur & kultur, 2015

Boken finns som talbok, inläst av Martin Gribbe.
Den finns även att läsa som e-bok.

Audience:

Tags:

Review by: Jan Olofsson Tuesday, October 13, 2015