Guldgrävaren

Äventyrsbok för ungdomar med steampunk-inslag. Rejält med fart och fläkt och inte en lugn stund för huvudpersonerna.

Syskonen Nell och Nick Marley, som vi först träffade på i Fripassageraren, fortsätter här sitt sökande efter den undflyende modern Nora.

I den första boken avled plötsligt fadern. Nick och Nell fick veta att deras mor fortfarande var vid liv och gav sig av för att leta efter henne. Färden gick från England, via Kenya och vidare till Indien utan att de lyckades hitta Nora.

I den andra boken fortsätter färden med ubåt till Australien där de hittar fler spår efter Nora, bland annat i ett kvinnofängelse och i en opal-letarhåla. Dock ser de inte till Nora utan får resa vidare i hennes spår till Amerika. Där råkar de ut för stråtrövare innan de slutligen hittar modern där de minst anar det.

Konsten att hänga med

Det här är en riktig äventyrsberättelse men med steampunk-inslag, det vill säga fastän boken förefaller utspela sig i viktoriansk tid så är det samtidigt en sorts science fiction. Här finns många tekniska uppfinningar såsom luftballonger, mekaniska hästar och ubåtar vilka egentligen inte hör hemma på den tiden. Tidvis kan tankarna osökt vandra till såväl Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar och Gail Carrigers serie Parasollprotektoratet.

Det är fart och fläkt från den första sidan så det gäller att hänga med i handlingen. Syskonen träffar på både vänner och fiender under sin resa och det är inte alltid så lätt att avgöra vem som är vad vid första anblicken.

Christina Wahldén har ett brett författarskap bakom sig vid det här laget. Hon har tidigare skrivit en mängd ungdomsböcker, vuxen-thrillers, historiskt och lättläst litteratur. Christina Wahldén är journalist i grunden vilket märks på hennes ofta väl faktaunderbyggda böcker.

Guldgrävaren finns också att läsa som e-bok.

För dig med läsnedsättning finns Guldgrävaren att ladda hem på Legimus, inläsare är Anette Lindbäck

Läs mer på: www.christinawahlden.se