Hästen på Vinga

Lovis högsta dröm är att få träna och tävla inom ridsport. Eftersom de inte har råd med egen häst åt Lovis så går hon på ridskola, men hon är less på att bara vara en i gruppen där alla ska göra likadant samtidigt.

Hon skulle vilja bli sedd av en personlig tränare och har svårt att hålla avundsjukan borta när hon ser de med privata hästar som den ett år yngre Maryam vilken till och med har två hästar.

Lovis lägger ut en önskan på Facebook om att få bli medryttare till någon som har häst och Maryam svarar. I början går det bra men Lovis känner sig alltmer endast som en hästskötare trots att Maryam inte menar något illa.

En hästgård

I Lovis släkt finns det en före detta hästgård vilket hon inte känt till. Hon har inte varit där sedan hon var ett litet barn. Nu berättar hennes mamma om stället och att ägaren, Viktor, är en avlägsen släkting. Viktor ska flytta till ett äldreboende och nu ska mamma och moster åka till gården för att röja ur.

Lovis följer med och när de börjar prata om en försäljning av gården motsäger hon sig det starkt. Hon har direkt känt sig hemma på gården och anar en varm osynlig närvaro, vilket visar sig vara Viktors avlidna syster Hilma som på sin tid var framstående inom ridsporten.

Virriga Viktor

Viktor tar Lovis avsides och berättar halvt virrigt om tiden när Hilma fanns och menar att det är synd att Lovis inte är vuxen så att hon kan ta över gården. Han uppmanar henne också att leta upp Anna Berg som för länge sedan arbetade på gården och be henne om hjälp att rädda den.

Det blir inte lätt men Lovis får hjälp av bästa kompisen Mio, Maryam och Vingas nya granne Leyla, som tar hand om misskötta hästar.

En bra, tidskrävande och smått övernaturlig hästbok för äldre barn och ungdomar. Många fackord från ridsporten finns i texten.

Fler hästböcker av Malin Eriksson

 1. Följ mig!

  By: Eriksson, Malin
  Language:
  Swedish
  Published: 2020
  Classification: Hcg
  Available as: Easyread
 2. Varsågod och rid

  By: Eriksson, Malin
  Language:
  Swedish
  Published: 2019
  Available as: Audio book CD

Här finns fler tips från Annelill

Audience:

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Monday, December 14, 2020