Hästpojkarna

Åh, vad jag tyckte om den här romanen. Strunta i att den är klassad som ungdomsbok, bara läs den!

Hästpojkarna är en mångbottnad roman som utspelar sig i nutid (2014) och under åren 1926 till 1937 i dåvarande Tjeckoslovakien och Tyskland.

Det är en stark, sorglig, hjärtskärande, viktig och hjärtevärmande berättelse om de två barnhemsbarnen Janek och Sasha/Alexander i Tjeckoslovakien, och om den unge hemsamariten Anton i Stockholm.

Alexanders och Antons vägar korsas mot alla odds i en lägenhet i Tantolunden i Stockholm. Anton har blivit varnad för den ensamme arge gamle mannen som lever sitt liv i köket, och som endast kommunicerar genom att stöta sin käpp i golvet. Just det upptäcker inte Anton de första gångerna han är där, men så fort upptäckten är gjord försöker han starta en kommunikation med Alexander.

Prisad

I vardagsrummet ligger brev och foton, och Antons nyfikenhet växer – vad är det Alexander döljer? De verkar ha ett gemensamt intresse för hästar och så sakteliga tinar isen inom Alexander upp och han kan berätta sin historia för Anton. Och vilken historia! Samtidigt brottas Anton med sina egna problem. Han har precis träffat någon som skulle kunna bli den stora kärleken, men vågar han?

Johan Ehn fick Nils Holgersson-plaketten för Hästpojkarna.

Nils Holgersson-plaketten instiftades 1950 av Svensk Biblioteksförening och utdelas årligen till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Johan Ehn är i gott sällskap; Astrid Lindgren fick priset 1950; Lennart Hellsing; Tove Jansson; Maria Gripe; Barbro Lindgren och Ulf Stark är några av de andra som fått det.

Audience:

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Monday, September 7, 2020