Hatet

Detta är en bok som jag läser med blandade känslor. Jag blir arg, upprörd, ledsen och samtidigt full av beundran för Maria Sveland och andra starka kvinnor som omnämns i boken. Det tar tid att läsa Hatet, för jag orkar bara med ett kapitel om dagen. Sedan måste jag smälta det, bearbeta vad jag läst och oftast även varva ned en hel del.

Maria Sveland har skrivit en bok om antifeminism. I bokens första kapitel berättar hon öppet om orsaken till dess tillkomst och jag sätter förstås det i relation till diskussionen om näthat som förts i medierna. Sveland fick ett hatbrev, med ett dödshot. Precis som alla andra kvinnor som vågat uttrycka en åsikt i svenska medier hade hon blivit föremål för anonyma mäns hat.

Dessa modiga kvinnor väljer att hantera hatet på olika sätt. De flesta tiger om det. En del berättar om det. En del slutar och drar sig tillbaka. Maria Sveland skrev en bok. För att förstå, för att reda ut begreppen och förklara. För att slå tillbaka.

Öppet kvinnohat

Ett av kapitlen i boken tillägnas Assangeaffären och rörelsen #prataomdet. Här omnämns även forumet Flashback, som tydligen är ett tillhåll på nätet för fega existenser som helst gömmer sig bakom pseudonym och gärna jagar i grupp. Sveland skriver så här:
”Om du vill behålla en lagom optimistisk syn på världen och män är det inte uppbyggligt att läsa forum som Flashback. Där härjar mörkermännen fritt med sitt öppna kvinnohat.”

Jag gör givetvis ett studiebesök på sidan för att verifiera detta, och inser bara genom att läsa användarnamnen att detta inte är ett forum för mig. Eller för någon sund människa som anser att demokrati och mänskliga rättigheter är något vi bör värna om (underförstått att även kvinnor omfattas av mänskliga rättigheter).

Blunda?

Vi behöver få veta vilket pris kvinnor i offentligheten betalar för vår gemensamma yttrandefrihet. Men det värsta är förstås inte det som skrivs av anonyma stackare, utan det som får ta plats i våra stora svenska dagstidningar. Även där frodas kvinnohat och antifeminism, och inte ens i förtäckt form alla gånger. När Sveland belyser en del krönikor och kommentarer så ser jag dem i ett nytt ljus, och häpnar.

I förordet till den grafiska romanen V for Vendetta (av Alan Moore och David Lloyd) skriver David Lloyd:
”Det finns inte särskilt många fräcka och käcka karaktärer i V for Vendetta heller, och den är gjord för folk som inte stänger av nyheterna”.
Är du en sådan som stänger av nyheterna och helst blundar för hur det ser ut i Sverige idag? Då är Hatet inte en bok för dig.

Relaterade artiklar

Dagens nyheter 2012-02-08: Hatet som gör mig politiskt deprimerad

Dagens nyheter 2012-03-27: I tystnaden vilar förnekelsen av orättvisorna

Hatet finns även att läsa som e-bok.

Gästtipsare: Åsa Wilén, Piteå stadsbibliotek.

Audience:

Tags:

Review by: Webbredaktionen Thursday, June 22, 2017